Надзиратели в затворите поканиха Борисов и Горанов на протест

OFFNews 06 март 2018 в 08:45 3399 0

Надзиратели в затворите поканиха Борисов и Горанов на протест

Синдикатът на служителите в затворите покани в открито писмо премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов на поредния си протест, насрочен за 10 март.

Протестиращите искат цивилизовани преговори и продуктивно решение, става ясно от писмото, съобщава БНР.

Надзирателите и служителите в охраната на съдилищата настояват за повишаване на заплатите с 20 на сто, адекватни условия на труд и увеличаване на щатните бройки. Недоволните са готови на продължителни масови протести, подкрепени от сродни организации от страни членки на Европейския съюз.

Писмото е подписано и от синдикалната организация на затворническите служители в Македония, заедно с асоциацията на прокурорите у нас, Националния полицейски синдикат и други.

Преди няколко дни министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че синдикатите на надзирателите отказали 10% увеличение на заплатите, което е с 5% повече от заложеното в бюджета за тази година.

Цачева зави, че се стреми да бъде постигнат по-голям баланс между числеността на надзирателите и на затворниците в местата за лишаване от свобода. По думите ѝ има предвидено увеличение на щатните бройки в затворите в бюджетната рамка за 2019-2021 година. Ще бъдат отворени и конкурси за незаетите места.

"Има по-малко от 30 места, които не са заети, защото голяма част от конкурсите са в процедура на обжалване. Част от лицата, които печелят конкурсите, се назначават и се отказват след месец-два работа. Това е тежък и непривлекателен труд", каза още Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови