Над 110 хил. ученици на изпити днес: абитуриентите на матура, седмокласниците - на математика

OFFNews 23 май 2018 в 05:34 2369 0

Снимка БГНЕС

Над 55 хил. абитуриенти се явяват на втората си задължителна матура днес. Повече от 57 хил. седмокласниците ще държат изпит по математика, с оценката от който се формира балът за прием в гимназиите.

Вариант 1 бе изтеглен за втория държавен зрелостен изпит. Дванадесетокласниците избират един от 13-те си учебни предмета. Изтегленият номер на вариант ще важи за изпита по всеки предмет.

Матурата започва в 8 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

Зрелостниците трябва да заемат местата си най-късно до 7.45 ч. и да пишат с черен химикал.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седмокласниците.

Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула. Първият съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран и със свободен отговор. Максималният брой точки от него е 65.  Учениците имат 60 минути за работа.

Вторият модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 са с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 - с описание и аргументация на решението.

Продължителността на този модул е 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Седмокласниците трябва да носят със себе си съответните принадлежности по математика и да пишат със син химикал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови