Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВР купува коли и джипове за 11 милиона за охрана на границата

Владимир Йончев 24 ноември 2016 в 12:21 6456 0

"Гранична полиция" - МВР пусна огромна по обем обществена поръчка за закупуване на джипове, коли и автобуси за охрана на границата.

Прогнозната стойност е 9,158 млн. лева без ДДС или почти 11 млн. лева с ДДС.

В тази сума обаче влиза огромно количество техника:

- 16 автомобила в повишена проходимост за транспорт на кучета

- 5 автомобила с нормална проходимост за транспорт на кучета

- 20 патрулни коли с нормална проходимост

- 90 джипа

- 15 микробуса с по 16 места

- 2 автобуса с по 50 места

За разлика от станалите скандални поръчки на коли и джипове в други ведомства, този път поръчката изглежда нормална и реалистична.

Най-висока тежест в критериите за оценка има цената - 60 т. Разходът на гориво е 35 точки, като разходната норма е достатъчно голяма, за да могат да се включат почти всички производители. 5 точки носи срокът на доставка, който е до 300 дни.

90-те джипа са с прогнозна цена 5 647 372 лева без ДДС или 62 700 лв. без ДДС, което е повече от 3 пъти по-малко от джиповете на горските началници, с които те трябваше да возят шейхове, които така и не дойдоха.

Макар да не са толкова луксозни, джипките на граничарите ще имат повече екстри, от които има реална нужда в офроуд среда. 20 от джиповете ще са оборудвани с лебедки. Всички ще имат видеосистема за наблюдение и връзка с другите камери по границата.

В колите за кучета пък влиза и оборудване за дресировката им.

Цената, която се предвижда за автобус е 358 хил. - много по-малко от поръчваните досега от общините автобуси по поръчките за интегриран градски транспорт, но при всички позиции има шанс цените да бъдат намалени, тъй като изискванията са изключително широки и могат да бъдат покрити от почти всеки производител.

В някои от позициите има изискване за цвят - зелен или бял, но в случая то не е дискриминационно, защото е "униформен" цвят на Гранична полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!