Строга тайна е колко шейхове се возят на скъпите джипки на горските

Николаос Цитиридис 19 април 2016 в 16:38 19104 13

Джипът в Благоевград

Когато гръмна скандалът със скъпите и прескъпи джипове за държавните горски предприятия, зам.-земеделският министър Георги Костов обясни, че джипките, закупени от съученик на министърката за по 200 000 лева са нужни, за да се возят в тях шейхове и милионери, дошли на луксозен ловен туризъм.

4 месеца по-късно решихме да проверим колко шейха са се възползвали от офертата.

Това обаче се оказа строго пазена тайна.

В края на миналата година горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен пуснаха обществени поръчки за луксозни джипове, с които да се извършва т.нар. "скъп ловен туризъм".

И трите обществени поръчки бяха спечелени от съученик на министъра на земеделието Десислава Танева.

В Благоевград луксозната джипка е последен модел Toyota Land Cruiser v200 и е доставена от фирмата "Кале Ауто" на Калоян Ганчев - съученикът на Танева.

Няколко месеца след придобиването на лускозните возила изпратихме запитване по Закона за достъп до обществена информация до трите горски стопанства, като и на трите зададохме едни и същи въпроси:

1. Колко заявки за ползването на гореспоменатия джип за т.нар „скъп ловен туризъм“ са направени от доставката на автомобила до днешна дата?

2. Какво е финансовото измерение на направените до момента заявки? Може и ориентировъчно, ако заявките са за бъдеще време.

3. Каква е цената на услугата, която включва използването на гореспоменатия джип?

4. Колко пъти от началото на годината е ползван автомобилът за ловен туризъм?

5. Колко километра показва километражът на гореспоменатия автомобил към днешна дата?

Въпросите изпратихме на 5 април, като законовият срок за отговор е 14 работни дни. Днес получихме отговор от две от горските стопанства по нашите въпроси - това в Благоевград и това в Смолян.

Въпреки че джиповете са купени с обществени поръчки, тоест с обществени пари и бюджетът на горските стопанства е държавен, тоест от нашите данъци, инж. Дамян Дамянов и колегата му от Смолян инж. Ботьо Арабаджиев пазят в дълбока тайна колко богаташи са се възползвали от "скъпия" туризъм.

Днес, 19 април, получихме отговор на нашите запитвания почти по едно и също време и с един и същ текст. В писмата се казва, че няма да получим желаната от нас информация.

Отговорът от Благоевград:

Отговорът от Смолян: 


По закон публичните организации като горските стопанства са задължени да предоставят информация.

Не за пръв път някой бяга от неудобните въпроси за скъпите джипове - министър Танева на няколко пъти финтира парламентарните въпроси на депутата Георги Кадиев, като те останаха без своите отговори.

Все още очакваме отговор на въпросите си от Сливен, но логиката ни води към мисленето, че вероятно ще получим същия резултат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

13

Shoshon

20.07 2016 в 09:22

Тайната е разкрита 0 шейха.Но цървуланите са повозили.

 
X

Да помогнем на украинските деца!