Строга тайна е колко шейхове се возят на скъпите джипки на горските

Николаос Цитиридис Последна промяна на 19 април 2016 в 16:38 16900 13

Джипът в Благоевград

Когато гръмна скандалът със скъпите и прескъпи джипове за държавните горски предприятия, зам.-земеделският министър Георги Костов обясни, че джипките, закупени от съученик на министърката за по 200 000 лева са нужни, за да се возят в тях шейхове и милионери, дошли на луксозен ловен туризъм.

4 месеца по-късно решихме да проверим колко шейха са се възползвали от офертата.

Това обаче се оказа строго пазена тайна.

В края на миналата година горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен пуснаха обществени поръчки за луксозни джипове, с които да се извършва т.нар. "скъп ловен туризъм".

И трите обществени поръчки бяха спечелени от съученик на министъра на земеделието Десислава Танева.

В Благоевград луксозната джипка е последен модел Toyota Land Cruiser v200 и е доставена от фирмата "Кале Ауто" на Калоян Ганчев - съученикът на Танева.

Няколко месеца след придобиването на лускозните возила изпратихме запитване по Закона за достъп до обществена информация до трите горски стопанства, като и на трите зададохме едни и същи въпроси:

1. Колко заявки за ползването на гореспоменатия джип за т.нар „скъп ловен туризъм“ са направени от доставката на автомобила до днешна дата?

2. Какво е финансовото измерение на направените до момента заявки? Може и ориентировъчно, ако заявките са за бъдеще време.

3. Каква е цената на услугата, която включва използването на гореспоменатия джип?

4. Колко пъти от началото на годината е ползван автомобилът за ловен туризъм?

5. Колко километра показва километражът на гореспоменатия автомобил към днешна дата?

Въпросите изпратихме на 5 април, като законовият срок за отговор е 14 работни дни. Днес получихме отговор от две от горските стопанства по нашите въпроси - това в Благоевград и това в Смолян.

Въпреки че джиповете са купени с обществени поръчки, тоест с обществени пари и бюджетът на горските стопанства е държавен, тоест от нашите данъци, инж. Дамян Дамянов и колегата му от Смолян инж. Ботьо Арабаджиев пазят в дълбока тайна колко богаташи са се възползвали от "скъпия" туризъм.

Днес, 19 април, получихме отговор на нашите запитвания почти по едно и също време и с един и същ текст. В писмата се казва, че няма да получим желаната от нас информация.

Отговорът от Благоевград:

Отговорът от Смолян: 


По закон публичните организации като горските стопанства са задължени да предоставят информация.

Не за пръв път някой бяга от неудобните въпроси за скъпите джипове - министър Танева на няколко пъти финтира парламентарните въпроси на депутата Георги Кадиев, като те останаха без своите отговори.

Все още очакваме отговор на въпросите си от Сливен, но логиката ни води към мисленето, че вероятно ще получим същия резултат. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9204

13

Shoshon

20.07 2016 в 09:22

Тайната е разкрита 0 шейха.Но цървуланите са повозили.

11

19.04 2016 в 20:21

Ако са закъснели с отговора извън 14-те дни установени по закон сте в правото си да подадете жалба до тях и в последствие за заведете дело. Дори би било коректно да ги информирате, че не сте доволни от отговора както по отношение на законо установените срокове, така и по съдържанието и ще потърсите правата си по съдебен път както и обезщетения за пропуснатите ползи т.е. не сте могли да предоставите навремена информация и сте загубили рекламни приходи т.е. когато спечелите делото (защото няма никакво съмнение че те са сгазили лука) не само ще искате информация но и доста пари!

10

19.04 2016 в 20:18

#07 Емо цените не са секретни май. Аз по едно време бях питла и за разходка "фотолов" с джип във ДЛС Витиня ми искаха нещо от сорта на 300 Евро за ден с включен транспорт от София и разходка в парка с придружител/шофьор и май обяд. Не знам дали щяха да ме вземат със ТЛК 200 или за 300 Евро в някоя по-евтина Нива на 40 години щях да се озова. 300 Евро за ден предполагам да имам може би подобни доходи...не отидохме както се сещаш.

Иначе тия отговори са супер. Сега с адвоката в съда и по всяка една точка да се произнесе съд....след като бъдат оборени щат не щат ще дават информация

9

19.04 2016 в 20:08

Страхливец си моето момче. Както казваше Кеворк - от хората с с малки врабешки сърца си.

8

19.04 2016 в 20:04

Що питате сульо и пульо а не питате премиера?

19.04 2016 в 18:14

А след като са за клиенти, не трябва ли някъде да има ценоразпис с услугите които се предлагат? сигурно и той е секретен и е само с покани

19.04 2016 в 17:53

Сигурен съм че броя е нула. Точно както Пеевски си криеше колко дела е имал като прокурор, които също са нула. Щом се крият значи ги е срам да кажат. А колкото до ловния туризъм, Африка е далеч по привлекателно място за богаташите, примерно за сафари и не заради джиповете а заради животните. Тази история с джиповете за шейхове е просто претекст да се купят скъпи коли и да се приберат пари под масата от сделката. На мен ми е по-интересно има ли някой в правителството който да не е корумпиран, просто с такива ниски заплати в държавата на фона на големите суми от поръчки, шанса да има някой некорумпиран клони към нула.

19.04 2016 в 17:39

Мисля,че всички наши медии стоят на топло там някъде из столицата и нямат въобще представа какво става из пределите на майка България. От най-малкия и нищожен чиновник до най- високопоставения там нейде из софийските сокаци краде като за последно,мисълта за държавата и държавното е само когато ти трябва още от меда. Това разбира се знае от народа и се приема най-вероятно, иначе как да си обясним наглоста на така наречените бюджетни институции. Оправия няма ще продължаваме да гледаме как България обезлюдява и се покрива с руини на някогашни китни градчета и села,през това време крадците обидени ще купуват билети бизнес класа за да напуснат оглозганата и ненужна вече държавица.

19.04 2016 в 17:36

Информацията е ценна от гледна точка на обществения интерес. Щом се крие - 99% съмнения за яка корупция. До ниво най-горе, с извинение, след вчерашното полегнало интервю.