Quantcast

Мозъчен тръст ще развива българските технологии във въоръжаването

Юлиан Христов Последна промяна на 28 януари 2016 в 11:31 4047 7

Мозъчен тръст ще развива българските технологии във въоръжаването

Своеобразен мозъчен тръст ще се грижи за развитието на високите технологии при въоръжаването. Това става ясно от стратегия на правителството за изследвания и технологии в областта на отбраната. Документът е приет от Министерски съвет в средата на декември, но беше оповестен сега. 

Идеята на стратегията е до 2020 година да бъде развита мрежа от млади и добре подготвени учени, както и на съответната научна и технологична инфраструктура, с което да се насърчат изследванията и разработките на технологии в областта на отбраната и сигурността. Очакванията са с това да се подпомогне диверсификацията на доставките и избягване на зависимости. Амбицията е родната научна общност и индустрия да започнат да произвеждат надеждни и високотехнологични оръжия и екипировка за армията. Очакван ефект е и принос на страната ни в осъществяването на Общата европейска политика за сигурност и отбрана и политиката на НАТО. 

Цялостната дейност ще се ръководи от Междуведомствен център за координация на изследванията и технологиите в областта на сигурността и отбраната. Той ще осъществява постоянен мониторинг и анализи, като ще подпомага вземането на решения. Центърът ще координира и дейностите на държавата и бизнеса в страната и в международен план. Той ще е подчинен на съществуващия в момента Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките (МВСОИСД), който пък е под шапката на Министерски съвет. Центърът на практика ще представлява мрежа от учени, изследователски организации и научни центрове към университетите, БАН и индустрията, а финансирането и административното обслужване на центъра се поема от участниците в мрежата.

Стратегията предвижда секторът да се финансира с не по-малко от 2% средствата, които се заделят в сектора за сигурност и отбрана. Тук, освен бюджетни средства, ще се търсят възможности за програмно финансиране от страна на НАТО и ЕС, а във Фонд "Научни изследвания" ще бъде създадено специално направление. 

От своя страна държавата ще се ангажира с развиване на съответната инфраструктура, като пари ще се търсят по линия на съвместно международно сътрудничество и структурни фондове. 

Приоритетно ще се инвестира в изследванията на информационни и комуникационни технологии, сензори, радиолокация и радионавигация, техника, въоръжение, боеприпаси и екипировка, технологии за ядрена, химическа, биологична и радиационна защита и екология, както и технологии, свързани с ролята на човешкия фактор в сигурността и отбраната.

На практика изследванията ще са концентрирани в приоритетните области, зададени в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили. Сред тях са придобиване на техника и оборудване за трите вида въоръжени сили, както и за наблюдение и разузнаване, управление на силите и кибернетична защита. Тези проекти са обвързани с конкретни отбранителни способности.

Друг очакван ефект от стратегията е създаването на ново поколение млади учени за изследвания в областта на сигурността и отбраната. Това ще стане с предоставяне от държавата на стимули за кариерното развитие на учените, както и създаване на подходяща среда, в която те да не са зависими от "решаването на битови и всекидневни проблеми в личен и семеен план".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 00:33

Бил съм в системата и знам ,че интелигентните и знаещи я напуснаха . За да се създаде "мозъчен тръст" май ще ни трябва едно ново поколение кадри . Мисля ,че армия вече нямаме . Американизираните ни управленци само съкращаваха без да модернизират армията ни.За справка вижте състоянието на военоморския ни флот , на тактическата авиация, на сухопътните ни сили . Думата е една ТРАГЕДИЯ !
пп "Народ който не храни собствената си армия е осъден да храни чужда"

28.01 2016 в 20:43

Благодарение на педероатлантиците нашата голяма и модерно въоръжена в миналото армия беше съкратена до символичен размер, и остана да разчита на морално и материално остаряло въоръжение и техническа база, от времето на социализма.

Военната помишленост беше пък на практика закрита, за да не конкурира западняшките военни производства. Останаха малко и ограничени производства.

Западняците не ни дават БЕЗПЛАТНО оръжие, както навремето СССР, а държавата пък няма пари да го купува. Лъгаха, че в НАТО уж сме щели да имаме мощна модерно въоръжена армия, а стана точно обратното. Дето вика народа: "Тръгни след бръмбъра - да те заведе на торището."

ЧЕСТИТА ВИ ДЕМОНОКРАЦИЯ!

28.01 2016 в 20:41

"Междуведомствен център за координация на изследванията и технологиите в областта на сигурността и отбраната (МЦКИТОСО) ще е подчинен на съществуващия в момента Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките (МВСОИСД), който пък е под шапката на Министерски съвет (МС)." И всичко това облечено в поредната СТРАТЕГИЯ за незнам к'во си, сбирщина от празни думи и нищо конкретно, с размити понятия и неясни отговорности, която ще яде 2% от бюджета за отбрана .... Еййй олигофрени не се накрадохте, ейййййй .........

28.01 2016 в 15:55

До 1. Аре да успокои малко, а?

Кое е съсипано - Армеец, Самел 90,Аркус-94, БМП оперират и до днес. Продуктите се ползват от НАТО и са сертифицирани. Много ви знаят устичките, ама са ви малко мозъците, та затова все кремълски диригенти ви помагат.

28.01 2016 в 12:51

След като аутсорсерите на свободния пазар се посраха, сега ще ги законспирират, така никой няма да знае, пък и да знае, няма да смее да пита за какво са похарчени едни милиони. С толкова храненици на военния бюджет да стигнем до там Турция да ни прави системата в здравеопазването. Никоя нормална държава не харчи пари по този начин. В САЩ дори атомните бомби се правят от частни организации, другото е за да се оправдаят едни пари. Изискването да са млади, преди да са добре подготвени учените, ще доведе нова вълна джебелци на хранилката, нищо повече.

28.01 2016 в 12:36

Мозъчните тръстове не могат да развиват нищо освен локуми, защото всичките са сбирщок от посредственяци, за чиито публични изяви някой плаща...
Не сме американци за да Ви повярваме! МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

28.01 2016 в 12:19

Съсипаха вече изградена военна промишленост, с база, кадри и пазари. И сега ще градят на ново. Да бе, да.