МОСВ: "Корал" няма и не може да бъде защитена местност

Николаос Цитиридис 19 май 2015 в 14:07 3296 0

Снимка Да запазим Корал

Плажът "Корал" не може да бъде и няма как да се превърне в защитена местност заради правна пречка. С това твърдение Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговори на сдружение "Да запазим Корал" в искането им територията на китния плаж да стане защитена.

Преди близо две години от сдружението са изпратили запитване до МОСВ, подплатено с биоекспертизи, снимков и картен материал, с искане плажът да се превърне в защитена територия.

Едва преди преди няколко седмици отговорът от министерството е пристигнал с окончателно решение, че плаж "Корал" не може да бъде защитена местност.

Като основен мотив в искането се посочва наличието на естествено находище на блатно кокиче и популации на други седем редки растителни вида.

След огледа на място на МОСВ, с помощта на МЗХ и Изпълнителната агенция по горите, ведомството е констатирало, че тези находища се намират на едва 5-6% от цялостната територия, включена в искането.

Като основен мотив в отказа си от МОСВ са посочили чл. 6 от Закона за защитените територии. Според него в защитените територии се включват само гори, земи и водни площи, а не урбанизирани територии, каквато в момента е плаж "Корал".

Отговорът на МОСВ е в остро противоречие със Закона за устройство на територията, който гласи: "Територии с предназначение земеделски, горски или урбанизирани територии могат да бъдат едновременно и с предназначение защитени територии, определени със закон."

В сайта си, под отговора на МОСВ, от сдружение "Да запазим Корал" искат оставката на ръководството на ведомството.

"Ясно е, че МОСВ отново изпълнява просто някаква поръчкова политика в разрез със законите на страната. Ако обичате: #ОСТАВКА! Заради некомпетентност. Заради пасивност. Заради допринасяне косвено за унищожаване на природата. Ще искаме оставки докато всичко наистина се промени и Вашето министерство започне да работи наистина за опазването на околната среда и водите. Хвалите се, че парите от Европа идват за следващия програмен период. Изчакайте само малко… ние също да изпратим в ЕК нашите материали и вашия „компетентен“ отговор."

Отговорът на МОСВ може да видите на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!