Москов уволни директора на болницата в Разград заради починалото дете

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 18:29 7077 10

Сериозни организационни нередности в болницата в Разград установи проверка, назначена след смъртта на 8-годишно дете.

Заради откритите нередности здравният министър Петър Москов поиска оставката на директора на болницата д-р Гечо Жеков и той я е подал веднага.

Поредица от грешки, липса на организация и бездушие от страна на лекарите са довели до смъртта на осемгодишното дете в разградската болница "Св.Иван Рилски" на 28 декември 2014 г., коментира Москов след посещението на здравния министър в Разград, цитиран от "Сега".

8-годишно дете почина, след като беше изпратено при детски хирург във Варна от болницата в Разград, където няма такъв специалист.

Детето било доведено от родителите му на 28 декември в Спешното отделение на болницата. Детето повръщало и имало подут корем. Дежурният лекар поставил диагноза „чревна непроходимост“ и насочил родителите към болница във Варна, тъй като в Разград няма детски хирург.

Родителите тръгнали към Варна, но състоянието на детето се влошило и те се върнали в Разград, където момчето починало.

Аутопсията показа, че детето е починало от тежък токсичен колит.

По случая беше образувано досъдебно производство. Проверка започна Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Регионалната здравна инспекция.

По случая започна разследване и от етичната комисия към Българския лекарски съюз.

Според Агенция „Медицински одит“ дежурният хирург в болницата в Разград е можел да помогне, тъй като състоянието на детето е било спешно и е трябвало да се направи необходимото за първоначалното му стабилизиране.

Болницата има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително и за деца в спешни състояния. Не е от значение, че в болницата няма детски хирург. Щом състоянието е определено като спешно, дори и на дете, може да се извърши лечебна дейност, обяви директорът на Агенцията Златица Петрова. 

Двамата лекари са подценили състоянието на детето и освен това то е трябвало да се транспортира с линейка, където е можело да бъде интубирано, допълни Петрова. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2015 в 01:41

Бесния, не толкова просто. В София имаше случай на дете блъснато на пешеходна пътека. Дошла линейка и не посмели с пръст да го пипнат. Накрая случаен минувач го откавал в Пирогов. Питате се защо? Защото детето било в тежко състояние и а са го пипнали с пръст - директно в затвора, ако умре. Така се случило, че този ден педиатърът от спешната в София не бил на работа, а и да беше спокойно можеше да е на друг адрес. Ами я си представете, че този педиатър вземе, че го блъсне него кола. Тогава какво правим. Къде ще търсим друг.

07.01 2015 в 01:28

Много хубаво, че са го пратили във Варна, ама се сещам, че преди време там почина детенце поради същата причина. Нямали дежурен детски хирург. Години на ред прокуждахме лекарите, присмивахме им се, че уж ставали болногледачи или миячи на чинии на запад. Сага като заминаха "оле-мале". Москов да не се прави на ощипана госпожица. Всички знаем, че малцината останали специалисти се водят на работа в 4-5-6 и повече болници на стотици километри една от друга. Вероятно единствения останал детски хирург реално примерно живее в Русе, а по това време е бил в Габрово. Не става така. Без лекари няма здравеопазване, а без адекватни заплати, никой който е учил 12 години няма да стои тук. Медицина не се прави със шепа пенсионери. Ами тия пенсионери, като гушнат букета какво правим? Може ли за всяко нещо да търчим в чужбина. Ако трябва да перефразирам, който не храни собствените си лекари, ще храни лекарите на чуждите държави.

06.01 2015 в 14:32

И аз скоро пострадах от некадърни лекари! Лекарите в България са просто.....никадърници!

06.01 2015 в 10:56

Роди се новият Борисов - Москов!

06.01 2015 в 10:12

към бесния,
има закон ,който забранява хирург да оперира дете-само детски хирург има право на това.
Ако хирургът оперира ,може да го вкарат в затвора за нарушение на закона.Недай си Боже детето да умре/защото доктора не е Бог и е възможно и това да се случи/ще му скъсат задника от дела и ще го вкарат в затвора-иди доказвай, че си искал да помогнеш
Не може да има толкова много болници ,които реално не могат да направят нищо

06.01 2015 в 01:33

Да го духа Москив ш***бан популист! Какво правим с пияните санитари в Пирогов?

06.01 2015 в 01:00

какво направи от нас човеците животни !? и за децата нямат милост.

05.01 2015 в 21:28

Правилно, детето е трябвало да се хоспитализира в хирургията. Не знам обаче защо Директора е уволнен, а не хирурга който го е прегледал?
Тоя министър ми харесва.

05.01 2015 в 20:19

А докторите кога ще започнат да носят отговорност грешките си,който редовно водят до смърт и осакатяване. Мисля,че с тях трябваше да започнат,а след това директора ! Едва когато започнат да ги съдят за убийствата ще се променят нещата. За съжаление не може да се върне детенцето,това е най ужасно от всичко. Изроди!

05.01 2015 в 19:38

Браво! Точно така трябва да се постъпва с безотговорните доктори и началници.