Москов уволни директора на болницата в Разград заради починалото дете

OFFNews 05 януари 2015 в 18:29 7799 10

Сериозни организационни нередности в болницата в Разград установи проверка, назначена след смъртта на 8-годишно дете.

Заради откритите нередности здравният министър Петър Москов поиска оставката на директора на болницата д-р Гечо Жеков и той я е подал веднага.

Поредица от грешки, липса на организация и бездушие от страна на лекарите са довели до смъртта на осемгодишното дете в разградската болница "Св.Иван Рилски" на 28 декември 2014 г., коментира Москов след посещението на здравния министър в Разград, цитиран от "Сега".

8-годишно дете почина, след като беше изпратено при детски хирург във Варна от болницата в Разград, където няма такъв специалист.

Детето било доведено от родителите му на 28 декември в Спешното отделение на болницата. Детето повръщало и имало подут корем. Дежурният лекар поставил диагноза „чревна непроходимост“ и насочил родителите към болница във Варна, тъй като в Разград няма детски хирург.

Родителите тръгнали към Варна, но състоянието на детето се влошило и те се върнали в Разград, където момчето починало.

Аутопсията показа, че детето е починало от тежък токсичен колит.

По случая беше образувано досъдебно производство. Проверка започна Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Регионалната здравна инспекция.

По случая започна разследване и от етичната комисия към Българския лекарски съюз.

Според Агенция „Медицински одит“ дежурният хирург в болницата в Разград е можел да помогне, тъй като състоянието на детето е било спешно и е трябвало да се направи необходимото за първоначалното му стабилизиране.

Болницата има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително и за деца в спешни състояния. Не е от значение, че в болницата няма детски хирург. Щом състоянието е определено като спешно, дори и на дете, може да се извърши лечебна дейност, обяви директорът на Агенцията Златица Петрова. 

Двамата лекари са подценили състоянието на детето и освен това то е трябвало да се транспортира с линейка, където е можело да бъде интубирано, допълни Петрова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews