В България 90% от болниците нямат детска хирургия

Родителите на починалото 8-годишно дете пред спешния център в Разград ще съди лекарите

OFFNews 05 януари 2015 в 10:25 3863 4

В България 90% от болниците не разполагат с детски хирург, а само там лекарите имат право да оперират деца.

Това обяви пред Нова телевизия д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването по повод случая на починалото 8-годишно дете в края на миналата година пред спешен център в Разград.

Детето е било доведено в спешния център от родителите с болки в корема, но така и не му е оказана помощ с мотива, че няма хирургия, а момичето е за операция.

"Първо не е оказана достатъчна и навременна медицинска помощ и второ – медицинският стандарт по обща хирургия и детска хирургия забраняват на хирурзите в Разград да оперират деца. Ако го оперира и се стигне до най-лошото, директно заминава в затвора”, коментира д-р Кацаров.

Той напомни, че преди две години детенце в Кърджали почина от апандисит, въпреки че всеки лекар би могъл да го оперира.

По думите му токсичният колит, какъвто е имало детето, прегледано в разградската болница, е лечимо заболяване и в повечето случаи дори не се налага операция. 

Родителите също смятат, че вината за случилото се е в лекарите, които не са реагирали адекватно и ще заведат дело за лекарска небрежност.

Случаят тепърва се разследва. Работната диагноза е илеус, но е имало още изследвания, които е трябвало да се направят”, заяви пред Нова телевизия д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на болницата в Разград.

„Не е било нужно да се оперира. А и това не може да се развие за няколко часа. Алгоритъмът на лечението на едно заболяване е клиничната пътека. Нямаме детски хирург и насочваме децата към Варна”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!