Моряците от Царевна ще се приберат в България най-късно до Великден

OFFNews 14 април 2022 в 22:40 1406 0

Българските моряци от кораба "Царевна", който е блокиран повече от месец и половина в пристанището на Мариупол, трябва да се приберат у дома най-късно до Великден, съобщиха от фирмата - собственик на плавателния съд.

На брифинг на фирмата днес стана ясно, че операцията по евакуация на екипажа, която е започнала преди три седмици, е била секретна, затова и информацията е била филтрирана и спестявана на моряците, а оттам идва и разминаването във фактите, съобщава БНР.

От компанията-собственик твърдят, че един от членовете на екипажа не е могъл да издържи психически на напрежението и е решил сам да напусне кораба, след което установява контакт с "армията" на т.нар. "Донецката народна република", а по-късно е предложено и на останалите моряци да се евакуират. На борда по собствено желание остават 5 човека.

"Във всеки един момент имат опция, ако пожелаят, да бъдат евакуирани. Постоянно сме във връзка с тях. За момента нямаме продоволствен проблем в обозримо бъдеще. Пет човека са все пак, справят се. Чуват се с роднините си", заяви пред БНР корабният мениджър Даниел Стефанов. 

Евакуацията на настанените в хотел моряци се осъществява с помощта на българската държава и Министерството на външните работи.

"В момента във Външно министерство се разработват поне три алтернативи. Очакваме да ги проверим възможно най-скоро. Реалистично е да не може да стане до два-три дни. За Великден са тука! В момента се уточняват с Руската федерация, защото вероятно ще мине през Руската федерация евакуацията. Там е най-безопасно за нашите моряци. Ще гледаме максимално бързо и безопасно да ги докараме до тук", каза още Стефанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови