МОН поиска от ЕК да редактира анкетен въпрос за пола на учениците

OFFNews 22 февруари 2019 в 12:36 2597 1

Министерството на образованието и науката (МОН) е изпратило писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE.

Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

В сега предложения вариант на анкетата възможните отговори на въпроса за пола са не два, а четири: "Момче", "Момиче", "Друго", "Предпочитам да не казвам".

В коментар пред OFFNews вчера от МОН заявиха:

"Министерството на образованието и науката не е участвало в разработването и одобряването на въпросите в анкетата. Целта ѝ не е определянето на половата принадлежност. По информацията, с която разполагаме – причината да има такъв вариант за отговор е, че някои държави са го възприели, включително и нормативно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови