МОН иска Еврокомисията да махне 'другия' пол от анкета, разпространявана в българските училища

Александра Маркарян Последна промяна на 21 февруари 2019 в 17:32 3988 1

Министерството на образованието и науката ще поиска от Европейската комисия да промени възможните отговори във въпрос за пола в своя анкета, разпространявана от МОН в българските училища сред децата на възраст над 9 г.

За анкетата, в която възможните отговори на въпроса за пола са не два, а изненадващите четири: "Момче", "Момиче", "Друго", "Предпочитам да не казвам", съобщи вчера БНТ, а уверението, че МОН ще поиска редакцията ѝ от Еврокомисията OFFNews получи днес от пресцентъра му.

Оттам уточняват следното:

"Министерството на образованието и науката не е участвало в разработването и одобряването на въпросите в анкетата. Целта ѝ не е определянето на половата принадлежност. По информацията, с която разполагаме – причината да има такъв вариант за отговор е, че някои държави са го възприели, включително и нормативно.

Инструментът SELFIE (платформа на Европейската комисия, чиято е анкетата, разпространявана и у нас - бел. ред.) съдържа въпроси, които са еднакви за всички страни, разработен е от Европейската комисия. Министерството на образованието и науката е разпространило анкетата, в която са участвали над 900 училища. Този въпрос не можеше да бъде махнат от анкетата, която не е преведена в България. Това може да бъде направено единствено от ЕК по молба на страната ни, което МОН за момента не е направило предвид липсата на сигнали или напрежение сред училищата, в които се провежда. Министерството ще поиска от Европейската комисия да се премахне опцията „друго“ от възможните отговори на въпроса".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7698

1

Johann

21.02 2019 в 22:27

Къде сега са критиците на Тръмп. Именно той и политиката която се опитва да провежда е срещу тези идиотии на демократите-трети пол,без пол, разни джендърства и т.н.. Тръмп е за нормалното семейство,брак между мъж и жена,а кой каквото право под юргана си е негова работа стига да не насилва другия и да не афишира по улиците сексуалната си определеност забил си в задника паунови пера.