Млади оперни певци изнесоха спектакъл за деца с вродени сърдечни заболявания

OFFNews 01 юни 2015 в 10:09 1695 0

По повод Деня на детето младите оперни певци от квартет "Вокалисимо" представиха пред десетки деца със сърдечни малформации своя авторски спектакъл „Някъде в морето“.

Режисьор на спектакъла е Николай Павлов от Софийската опера и балет. Той създава интерактивна постановка, в която героите преминават през различни перипетии, загубени в лодка в средата на морето.

Целият декор на оперния спектакъл се събира в лодка, проектирана от Чавдар Чомаков от фондация „Култура плюс“.

Със спектакъла певците показват на децата, че дори и в най-трудните моменти трябва да търсиш силата вътре в себе си и да знаеш, че дори и малък, ти си много по-силен и смел, отколкото другите си мислят.

Изпълнителите от квартет "Вокалисимо" планират да играят представлението регулярно в детската клиника на Националната кардиологична болница, като се надяват по този начин да успят поне за малко да откъснат децата от здравословните им проблеми.

„В детския спектакъл пеем както български песни, така и едни от най-известните песни от анимационни филми за деца. Всички песни носят идеята за вяра, надежда и любов. Нашата първа среща с децата със сърдечни заболявания, беше много вълнуваща, те са едни много силни малки герои, които още от раждането си се борят със страшно заболяване. Ние нямаме възможност да излекуваме децата, нито да дарим пари за лечение, но им даряваме частица изкуство и се надяваме чрез нашата музика да им дадем сили и подкрепа“, обяснява Гергана Ряшева от "Вокалисимо".

Вродените сърдечни заболявания са най-често срещаният вроден дефект по света. Около 500 български деца се раждат всяка година със сърдечни малформации. Вродените сърдечни заболявания са и най-честата причина за смъртност в ранна детска възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови