НАТО преразглежда ядрената си програма в отговор на Русия

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2015 в 09:04 4782 8

НАТО преразглежда ядрената си програма в отговор на Русия

НАТО ще преразгледа ядрената си стратегия като отговор на намеренията на Русия да повиши бойния си арсенал с 40 нови балистични ракети.

Това съобщава електронното издание на "Гардиън", като се позовава на високопоставен дипломат от държава член на НАТО. Според информацията САЩ ще постави въпроса за ядрената стратегия на Алианса на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която беше открита вчера в Брюксел. В резултат през тази година се очаква да се проведе среща на работна група по ядрената доктрина на Алианса. 

Една от потенциалните теми, които ще бъдат дискутирани, е засилената роля на ядрените оръжия във военните учения. В същото време ще бъде обсъдено поведението на Русия и това доколко сериозни и реални са намеренията ѝ за използването на ядрено оръжие.

След края на Студената война Русия и САЩ съкратиха драстично ядрения си арсенал. И все пак това двете нации, които разполагат с най-големи запаси. САЩ разполагат с 1597 стратегически ядрени бойни глави, а Русия - 1582. 

Към момента обаче не става въпрос за връщане на надпреварата във въоръжаването. В същото време дипломати и военни от държавите членки на НАТО коментират, че се наблюдава промяна в мисленето от преди десетилетие, когато на Русия се е гледало като на потенциален партньор. Настоящото убеждение е, че ролята на ядрените оръжия по време на учения трябва да бъде преосмислена заради променените отношения с Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира снощи на пресконференция, че въпросът с ядреното оръжие е сериозен и към него трябва да се подходи с внимание. „Предполагам Русия прекрасно знае, че НАТО е в готовност и може да защити всички свои членове от всички заплахи“, заяви той.

В началото на юни се появи информация, че САЩ може да наруши ядреното споразумение с Русия, разполагайки ракети в Европа, които "превантивно" да унищожават руските ракети при евентуално нарушение на споразумението от страна на Москва". Според американската информационна агенция "Асошиейтед прес" това е една от мерките, обмисляни от администрацията на Барак Обама, в хода на промяната на цялостната политика на САЩ към Русия след анексирането на Крим. Вариантите стигали дори до разширяване на възможността на САЩ да унищожава военни цели на руска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2015 в 12:48

Всичко по темата до тук е пропаганда. Русия снема 40 ракети и слага на въоръжение 40 други. Това не противоречи на договорите със САЩ.
Путин се бие в гърдите и вика "колко сме велики",а другите " и ние сме велики".

25.06 2015 в 12:08

@ 05 - Украйна не е в НАТО бе пещерняк, и стига сте ревали за "териториалната цялост на украйна" като нито един изстрел не е бил изстрелян за Крим. Що за нация дава цял полуостров без капка съпротива? А за легалните 70000 зелени човечета там още преди 2000ната?

25.06 2015 в 12:05

важен е извода:

"При тези обстоятелства руските политически лидери скоро ще трябва да направят тежък избор в името на сигурността. Те могат да се разберат с Китай, който на практика е младши партньор на Русия, и да се надяват, че китайците ефективно ще контролират Ценрална Азия. Могат да възприемат и по-конструктивен подход на сътрудничество с НАТО и да търсят нови гарантции за сигурността в трансатлантическата общност. Това няма да е лесно, но поне Русия ще общува с партньори, които познава добре. И накрая, Русия може да се опита сама да издържи на външния натиск - сериозен риск предвид социално-икономическите и политическите проблеми в страната.

Изборът е труден, още повече, че за нещастие на Русия може да се наложи тя да го направи твърде скоро. "

Е, както е видно през 2015, изборът е направен.
Страдащият от "комплекса на жертвата" руснак предпочита да се нагъзи на китаеца вместо да бъде равноправен партньор със западняка.

25.06 2015 в 11:40

путлер излеазе от територията си и окупира част от Украйна

НАТО не трябва да пуска путлеристите на територията на НАТО !

25.06 2015 в 10:50

Абе 2, силонови китайски гащички,
ами това са бълнуванията на петоколонника Константин Егерт, на всичкото отгоре отпреди 5 години.
:)))))

руската секцзия на ббс, "на свободна практика"... сега в дойче веле. Еми какво очакваш да напише той?! Че и експертно било мнението му. Е и по кои въпроси?
И нато му "публикувало" мнението. А ти внушаваш, че едва ли не човек от нато го казва това.
:))))


Ами като е така, публикувай експертното му мнение от по-ново време:

2014г
Константин Егерт: Русия не би взела икономически мерки в отговор на санкциите, наложени от САЩ.

2015г
Константин Егерт: Санкциите не дават резултат поради високата степен на обвързаност и по-тесните икономически връзки между Русия и страните от ЕС.

25.06 2015 в 10:20

"Now I am become Death, the destroyer of worlds." - J. Oppenheimer

25.06 2015 в 10:09

Нещо интересно, писано през 2011 г.

"Огорченията на руснаците от 20 години безплодни реформи, мъчително търсене на нова идентичност и съществуване с "комплекса на жертвата" намират най-добрия си израз в отношението на "уважение и омраза" към НАТО. Нека за миг да си представим - ако руската политическа класа приеме, че НАТО вече не е враг, тогава няма как да избегне неудобните въпроси. Например каква е реалната тежест на Русия в международните дела? Има ли тя възможност да изнася военна сила в чужбина на разумна цена? Има ли съюзници и какви ценности ги свързват с нея?"

"Първия сред тях е все по-смущаващата демографска тенденция. Бързо застаряващото население и ненормално високата смъртност (особено сред мъжете) постепенно водят пенсионната система към колапс и превръщат отбиването на военната повинност във все по-трудно начинание...

Да не забравяме възхода на Китай, който разполага с много пари, заплашва Русия като по-млад партньор, измества я от Централна Азия и все по-енергично се конкурира с нея на международните оръжейни пазари, като често препродава преработен и модернизиран вариант на руската военна техника. Ширещата се корупция пречи на управлението и подронва настроението в армията.

Във външно отношение, да граничиш на изток с най-голямата военна сила в света -три милиона китайски войници и офицери, е доста неудобно геополитическо положение. Това на свой ред е свързано с демографските проблеми. Постоянното преселване на населението от Сибир и Далечния изток съм европейската част на страната затруднява гарантирането на сигурността отвъд Урал. Възможността от връщане на талибаните на власт в Афганистан и ..."


http://www.nato.int/docu/review/2011/NATO_Russia/Step-forward/BG/index.htm

25.06 2015 в 09:48

Досега НАТО реагира на руските провокации -- аншлюс на чужда територия и разпалване на война в Европа -- само със силни думи.

Време е за малко по-твърдо отношение вече.