НАТО преразглежда ядрената си програма в отговор на Русия

OFFNews 25 юни 2015 в 09:04 5359 8

НАТО преразглежда ядрената си програма в отговор на Русия

НАТО ще преразгледа ядрената си стратегия като отговор на намеренията на Русия да повиши бойния си арсенал с 40 нови балистични ракети.

Това съобщава електронното издание на "Гардиън", като се позовава на високопоставен дипломат от държава член на НАТО. Според информацията САЩ ще постави въпроса за ядрената стратегия на Алианса на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която беше открита вчера в Брюксел. В резултат през тази година се очаква да се проведе среща на работна група по ядрената доктрина на Алианса. 

Една от потенциалните теми, които ще бъдат дискутирани, е засилената роля на ядрените оръжия във военните учения. В същото време ще бъде обсъдено поведението на Русия и това доколко сериозни и реални са намеренията ѝ за използването на ядрено оръжие.

След края на Студената война Русия и САЩ съкратиха драстично ядрения си арсенал. И все пак това двете нации, които разполагат с най-големи запаси. САЩ разполагат с 1597 стратегически ядрени бойни глави, а Русия - 1582. 

Към момента обаче не става въпрос за връщане на надпреварата във въоръжаването. В същото време дипломати и военни от държавите членки на НАТО коментират, че се наблюдава промяна в мисленето от преди десетилетие, когато на Русия се е гледало като на потенциален партньор. Настоящото убеждение е, че ролята на ядрените оръжия по време на учения трябва да бъде преосмислена заради променените отношения с Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира снощи на пресконференция, че въпросът с ядреното оръжие е сериозен и към него трябва да се подходи с внимание. „Предполагам Русия прекрасно знае, че НАТО е в готовност и може да защити всички свои членове от всички заплахи“, заяви той.

В началото на юни се появи информация, че САЩ може да наруши ядреното споразумение с Русия, разполагайки ракети в Европа, които "превантивно" да унищожават руските ракети при евентуално нарушение на споразумението от страна на Москва". Според американската информационна агенция "Асошиейтед прес" това е една от мерките, обмисляни от администрацията на Барак Обама, в хода на промяната на цялостната политика на САЩ към Русия след анексирането на Крим. Вариантите стигали дори до разширяване на възможността на САЩ да унищожава военни цели на руска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови