Министър Денков на обиколка из ромските махали, убеждава децата да ходят на училище

Александра Маркарян 07 октомври 2021 в 15:07 3329 0

Снимка МОН

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков се включи в обиколките из страната на екипите, които издирват незаписани или отпаднали от училище деца в стремежа си да ги върнат в клас.

Денков бе в 4. ОУ "Г. С. Раковски" в Берковица, където учат 198 деца, всички от ромски произход. 15 от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Екипите включват учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители от други институции. За три седмици от началото на учебната година 1222-те групи са се срещнали 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. Обходите започнали още на 16 септември.

"Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая", казва министър Денков на баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас. Министърът убеждавал и бабата, и две от децата – момиче на възраст за IV клас и две години по-голямо момче. Срещата завършила с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник, уверяват от МОН.

"Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен", казва проф. Денков, също цитиран от пресцентъра на министерството.

Номадският начин на живот на ромите усложнява работата на екипите. Мотивирането и задържането на децата също е предизвикателство, казва директорката на 4. ОУ „Г. С. Раковски“ Таня Йонова, но уверява, че тези препятствия не ги спират.

Към началото на октомври т.г. 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !