Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Минималната заплата става 360 лева от 1 януари, 380 - от средата на 2015 г.

OFFNews 30 ноември 2014 в 13:53 9517 3

Владислав Горанов

Снимка Сергей Антонов

Владислав Горанов

Минималната заплата ще бъде увеличена от 2015 година.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов и с изявлението си даде ясно да се разбере, че след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на работодатели и синдикати е преосмислил първоначалната си позиция, според която минималната заплата трябва да се запази в сегашния си размер от 340 лева.

"Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата. Ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 г.", заяви Горанов пред БНР.

Той обясни, че след проведените разговори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

„Оказва се, че трудовият пазар, поне според становището на по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение. В този смисъл ние нямаме аргумент да останем на позиция, че минималната заплата трябва да бъде запазена. Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно в процеса на консултиране“, подчерта Горанов.

Планираният размер на минималната работна заплата през следващата година по думите на финансовия министър трябва да достигне до 380 лева, както бе предложено от синдикатите и от служебното правителство, разработило тригодишната бюджетна прогноза в предходния вариант на бюджета.

Министър Горанов коментира още , че отговорът на въпросите за нарастването на възрастта за пенсиониране и откъде ще се изплащат от началото на следващата година пенсиите на категорийните работници, ще намерят решение между първото и второто гласуване на бюджета на ДОО в Народното събрание.

„Дотогава много интензивно представители на НОИ, на социалните партньори, на МФ и на МТСП ще дискутират темата. Разбира се, крайното решение нормално да е на този, който носи отговорност за цялата изпълнителна власт, именно премиерът“ – допълни Горанов.

Имаме намерение още до края на годината и по Оперативна програма "Регионално развитие", и по Оперативна програма "Околса среда" да разплатим всички средства, които фирмите дотук коректно са изработили, фактурирали и сертифицирали по съответния ред“, обеща Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews