Метро 3 тръгва утре в 14 часа, пътуването ще е безплатно първия ден

Спаси София изработи нови табели и карти за третия лъч

OFFNews Последна промяна на 25 август 2020 в 11:04 17526 1

Метро № 3 тръгва утре на обяд. Пътниците ще могат да се возят след 14 часа, а по традиция пътуването в деня на откриването ще е безплатно. 

Откриването на първия участък от третия лъч ще бъде на метростанция „Медицински университет“, съобщи изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев по БНТ. Той уточни, че ще бъдат пуснати 8 станции, на които се очаква пътникопоток от 60 хил. души. Инж. Братоев уточни, че първият участък на третия лъч на метрото струва около 398 млн. евро.

Всички табели, схеми и карти по новата трета линия на метрото са дело на Спаси София. Те са изработени спрямо стандарта за информация, съобщиха от неправителствената организация. 

В тях се въвежда жълта линия М 4. Сегашната дълга линия М 2 условно се разделя на две, а целта е улесняването на прекачванията и намаляване на паразитните пътувания. Директната връзка без прекачване между Люлин, Обеля и Надежда остава до построяването на междинната станция Модерно предградие, когато линията ще се раздели и физически. 

Всички станции са оборудвани с карти на цялостната мрежа на градския транспорт в София. С цел по-удобни и лесни прекачвания, станциите имат и подробни карти на районите, като са нанесени всички спирки, както и линиите на наземния транспорт, които ги обслужват. 

Всеки изход на всяка станция отново е означен с номер и име за по-лесна ориентация. Входовете са оборудвани с челни табели, съдържащи името на станцията, номера на изхода и метролинията, обслужваща станцията, както и карта на цялата метро мрежа и подробна карта на района.

В новите влакове ще има схеми на цялата метро мрежа. 

Новият визуален стандарт е базиран на най-добрите, успешни и модерни световни системи, но получи и своя собствена, софийска идентичност. Табелите са контрастни, светли, лесно четими и двуезични. Те са израз на стремежа ни софийското метро да има единна, модерна и изчистена визия, която значително да улесни ориентацията на жителите и гостите на София. През следващите месеци ще започне подмяната на всички стари табели в станциите на действащото метро, като първо ще бъдат обновени трансферните станции - Сердика, НДК и СУ, уточняват от Спаси София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

1

Краси

25.08 2020 в 13:28

Сложете още някой и друг чувал на стъпалата, дето ги направихте, да не се наводни новото метро от дъждеца, който в момента вали, че ще ви се размине откриването.