Медът поскъпва с 20% заради измирането на пчелите

Продуктът на пазара вече и с китайски примеси

OFFNews Последна промяна на 15 август 2017 в 12:06 3163 2

Снимка Pixabay

Измирането на пчелите у нас стигна 60 и дори 100% тази година. Заради високата смъртност на пчелите медът поскъпва с 20%. А според пчеларите около 1/3 от продуктите на пазара нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед.

"Ядем български мед, смесен с нискокачествен китайски и украински мед", това съобщи Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари по БНТ.

Куманов коментира поскъпването в продажбата на мед на дребно с 20%. Причината за поскъпването е, че тази година загубата на пчелни семейства е 60%, а в Русенско достига дори до 100%. Виновни за това са пестицидите, които земеделците използват при преработване на почвата.

По думите на Куманов в България, Сърбия и Румъния се произвежда най-качествения мед в света. Ние изнасяме продукта за много европейски държави, които го купуват, за да го сместват с техния мед. Годишното количество добив в страната ни е 10-11 хиляди тона, а износът ни за Европа се оказва 15 хиляди тона.

Обяснение за това е кондрабандата на нискокачествен мед от държави извън ЕС, като Русия и Украйна, който се смесва с нашия мед, за да има по-голямо количество за продан и това е един от сериозните проблеми за пчеларите, тъй като 30% от продукта в Европа не отговаря на основните изисквания.

Куманов посъветва потребителите на мед да се опитват да си го закупуват директно от пчеларите, но ако нямат тази възможност има лесен начин да се разбере дали той е качествен или не - ако сложите лъжичка мед във вода и той се разтвори за по-малко от 10 секунди, значи продуктът е некачествен и най-вероятно е с голямо количество чужди примеси.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8361

2

nickplam

15.08 2017 в 15:40

По-добре да поскъпва, но поне да го има, че както е тръгнало, скоро няма да има истински мед.

6569

1

Black Hex

15.08 2017 в 12:22

Виновни за това са пестицидите, които земеделците използват при преработване на почвата.


На заобления тъпоъгълен драскач,
земеделците не са червеи да ПРЕРАБОТВАТ почвата! Земеделците ОБРАБОТВАТ почвата и използват различни химически препарати (като пестицидите) да ТРЕТИРАТ земеделските култури и торове (като амониевата селитра) да наторяват (внасят в почвата) определени хим съединения с цел интензивен растеж на посетите от тях култури.
Вземи си фалшивата дипломата и я накълцай на малки парчета. После я изяж в опит да я ПРЕРАБОТИШ!