Матурата по литература ще е на 18 май, втората задължителна - на 20.05.

През 2022 г. за първи път ще има държавни зрелостни изпити по редки езици. Заявления за явяване се подават до 18 февруари

OFFNews 14 февруари 2022 в 11:24 1920 0

Снимка Pixabay

За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят на матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище. Към чуждите езици като английски, немски и други, по които и досега имаше държавни зрелостни изпити (ДЗИ), се добавят японски, китайски, корейски, иврит и др.

Крайният срок за подаване на заявления за явяване на ДЗИ е 18 февруари 2022 г.

Задължителната матура по български език и литература е насрочена за 18 май 2022 г. от 8.30 часа. На 20 май от 8.30 часа е вторият задължителен ДЗИ и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (в частта му по теория на професията).

Датата и началният час за всеки от предметите за допълнителна матура ще се определят след обобщаване на подадените заявления.

Дванадесетокласниците от профилирани паралелки задължително полагат матура по български език и литература върху учебния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас. Вторият задължителен ДЗИ е по профилиращ учебен предмет по избор. За първи път той може да е по информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи.

Учениците могат да положат по свое желание до два допълнителни държавни зрелостни изпита в зависимост от начина, по който са изучавали предметите, като избират между: български език, чужд език, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия. Ученик, който е изучавал български като профилиращ и положи успешно допълнителен ДЗИ по същия предмет, ще има две оценки от ДЗИ по БЕЛ в дипломата си.

Когато дванадесетокласниците искат да се явят на матура по чужд език, те трябва да посочат и нивото на съответния език по Общата европейска езикова рамка, което зависи от начина му на изучаване.

Всички ученици от професионални паралелки също задължително полагат матура по български език и литература върху учебния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас. Вторият задължителен изпит за тях е държавният им изпит за придобиване на квалификация по професия. Те също имат право по желание да положат до два допълнителни ДЗИ върху учебния материал от общообразователната подготовка в средната степен. Могат да избират от следните предмети: чужд език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия.

До зрелостни изпити ще се допускат и желаещи, които в предишни учебни години не са успели да получат диплома. Ще имат право да се явят на матура и завършили средното си образование от чужбина, ако желаят да положат матура по предмет, който не е включен в дипломата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови