Манолова: Наематели в НДК са принудени да плащат наеми за месеците на извънредно положение

OFFNews 22 юли 2020 в 17:54 4115 1

Наематели в НДК са принудени да изплатят наемите си за месеците април, май и юни (за периода на извънредното положение) в едноседмичен срок. За това съобщи лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова във Фейсбук.

По думите й над 30 наематели на културни центрове, институти, места, в които се извършва културна дейност, както и заведения, са разчитали на обещанието на министър-председателя Бойко Борисов, че от 30 април всички наематели на общински и държавни имоти ще бъдат освободени от наем за периода на извънредното положение.

Манолова допълва, че през март, април и май Националният дворез на културата е бил затворен, а хората са си подали съответните молби до министъра на културата Боил Банов, тъй като той упражнява правата за НДК.

"Миналата седмица обаче наемателите получават "честитка" от ръководството, където се казва, че в едноседмичен срок трябва да платят дължимите наеми, в противен случай срещу тях ще започне принудително изпълнение", посочва лидерът на Изправи се.БГ и допълва, че това е безобразие.  

"Ние ще подкрепим наемателите в НДК и с адвокатска защита, но моят апел е към министъра на културата: нека не оставя наемателите на НДК да фалират, нека прояви разбиране. Освен че трябва да им опрости сумите за принудителното затваряне, хората очакват наемите им да бъдат намалени поне наполовина до Нова година, защото те реално са с намалени наполовина обороти", казва Манолова.

Според нея се чувало, че също така има дупка в бюджета на НДК. "Това е доста необяснимо на фона на ремонтите, които се правиха, както и на българското председателство. Но каквато и дупка да има, не е честно тя да се запълва от оскъдните средства на малкия и средния бизнес. Нека министърът на културата да ги чуе и да отмени тази своя заповед и нареждане", заключва 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

1

tarabata

22.07 2020 в 23:53

ЕЙ така една селска проста пръчка си прави ПР. Ходи им плати ти наемите ма! Те е ва в па чата селска!