Мълчалив протест срещу решението на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит

OFFNews 26 февруари 2024 в 13:31 789 0

Протест в Сливен

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Духовници и миряни излязоха пред Сливенската митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Синодът одобри приемането на наредба, която да уреди нови правила за провеждането на избор, защото той е бил поставен в ситуация на "предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата", пишат до Негово светейшество патриарх Неофит и до Синода осем митрополити. 

Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите, които описват нарушение на изборния процес. Свещеници и миряни обявиха, че ще стигнат дори до София, но ще отстояват правото и светостта на избора.

След гласуването в два тура на 18 февруари, избирателите определиха епископите - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил да достигнат до каноничен избор, но решението на Синода го отлага за неопределено време, до приемането на наредбата и изпълнението на предвидената в нея процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика