Изборът на сливенския митрополит е касиран, защото бил предпоставен

OFFNews 25 февруари 2024 в 12:30 2008 0

Българската патриаршия

Снимка Българската патриаршия

Светият синод отмени избора на сливенски митрополит, защото той е бил поставен в ситуация на "предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата", пишат до Негово светейшество патриарх Неофит и до Синода осем митрополити. Вчера Синодът е одобрил приемането на наредба, която да уреди нови правила за провеждането на избор.

След гласуването в два тура миналата неделя, избирателите определиха епископите - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил да достигнат до каноничен избор, но снощното решение го отлага за неопределено време, до приемането на наредбата и изпълнението на предвидената в нея процедура.

"През последните години за втори път Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия е изправен пред необходимостта да касира избор, извършен от епархийско избирателно събрание за избиране на кандидати за епархийски митрополит. И в двата случая това се дължи на факти, които сочат на това, че епархийските избирателни събрания, съставени паритетно от клирици и миряни, извършват избор на двама кандидати по такъв начин, че последващият избор на Светият синод да бъде насочен в определена посока. Тоест архиереите членове на Светия синод биват поставяни в ситуация на предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в Църквата. Няма как това да не се отдаде на въздействието на външни за църквата фактори и на съображения, различни от това епархийските избирателни събрания да избират и предлагат на Светия синод най-достойните от достойните кандидати", пишат митрополиите.

Според тях "става дума за системен проблем, който е крайно време да бъде назован и решен за доброто на Църквата". Те виждат проблема в "широко отворените възможности за решаващо участие на духовенство и особено на миряни при вземането на основополагащи решения, но особено при избирането на висшата духовна власт". Те посочват, че представители на духовенството и на миряните може да присъстват при избора на митрополити, но не и да участват в него с активно избирателно право.

"Българската православна църква в своята традиция е допускала широко участие на миряни в нейните управителни органи и при взимането на важни за църквата решения, включително за избор на митрополити, но опитът ни недвусмислено говори, че отстъпването от каноните и внасянето на осъвременявания в тях по популистки подбуди води до неблагоприятни резултати", отбелязват митрополиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика