Майките на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата с министри и депутати

OFFNews 04 октомври 2018 в 18:30 2006 0

Снимка БГНЕС, архив

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата в Народното събрание с министри и депутати. 

Те останаха недоволни от срещата, защото така и не стана ясно кога ще бъдат приети исканите от тях промени, и обявиха, че започват ефективни протести.

Социалният министър Бисер Петков обеща законопроектът да влезе за разглеждане в парламента възможно най-рано през октомври, но не уточни кога може да се случи това. Той потвърди ангажимента да бъдат отпуснати 150 млн. лева допълнително в бюджета за догодина за интеграция на хора с увреждания. 

Майките обаче посочиха отново, че се борят за реформа, а не за пари, и подчертаха, че не е тяхна работа да разпределят отпуснатите пари, докато управляващите изобщо не са наясно как ще става това. 

"Тези мятания на 150 млн. за хората с увреждания, които майките трябва да разпределят със синдикатите, които свиркат срещу нас, показват, че уменията на господин Борисов като политик са се изчерпали и е време да си ходи", заяви Вера Иванова, цитирана от БТА.

Те отправиха критики към здравния министър Кирил Ананиев и образователния министър Красимир Вълчев за липсата на реални мерки за хората с увреждания. Майките изразиха и недоволството си от това, че на срещата не присъства финансовия министър Владислав Горанов - именно от финансовото министерство дойдоха най-много критики към законопроекта за хората с увреждания, заради които той беше изтеглен за преразглеждане. 

Майките подчертаха, че образованието не подкрепя техните деца. Те дадоха пример с дете с тежки физически увреждания, което е разпределено в селскостопанско училище със специалност цветарство, а в същото време има съхранен интелект и би могло да бъде програмист. Те дадоха и пример как в ресурсни центрове на деца, които не могат да говорят, се дава въпросник, който трябва да попълнят с питане за какво мечтае детето и какви чужди езици иска да знае. 

Вълчев обеща да провери случая с детето, разпределено да учи в селскостопанско училище, и допълни, че индивидуалната оценка е заложена в законодателството и не е ясно защо не се изпълнява. 

"Не ни се слуша повече, защо ни излъгахте", казаха майките, след като напуснаха срещата, някои разплакани. 

По време на днешната среща стана ясно, че здравното министерство има съгласието от 2020 г. да започне да поема помощните средства и медицинските изделия. За тях се разработва стандарт, който трябва да е готов до 30 март 2019 г.

Социалният министър предложи нова среща утре в по-тесен формат, за да се обсъди разпределението на финансовия ресурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови