Майки на деца с увреждания блокираха Орлов мост

OFFNews 02 октомври 2018 в 18:34 3243 0

Снимка БНТ

Майките на деца с увреждания протестираха отново заради липсата на адекватни грижи от страна на държавата. 

Те се събраха пред сградата на Народното събрание, а след това шествието под надслов „Системата ни убива - Системата е блокирала“ тръгна към Орлов мост, където блокира движението.

Майките заявиха, че търпението им вече е изчерпано и не могат да преглътнат лъжата, че в управляващите и лично в премиера има воля за реформа.

Мая Стоицева, една от протестиращите, обяви, цитирана от БТА, че майките са обидени, че премиерът изкарва парите на преден план, а не цялостната реформа, каквато им е обещал, както и затова, че ги противопоставя с парите, заделени за култура.

Те са гневни и заради последните поправки в готвения Закон за хората с увреждания. Законопроектът беше върнат за преразглеждане заради критики от няколко министерства.

От закона бяха премахнати някои основни искания на майките. 

Най-много са критиките на финансовото министерство, според което е неприемливо да се правят нови структури, които отчасти дублират съществуващи. От ведомството смятат още, че част от темите в този закон трябва да са в други закони, а не в този.

"Ние си държим на тези закони, които искаме да получим за децата. За чуждата помощ, след 18 за някаква парична сума, за центровете. Те ни обещаха, но нищо не направиха", коментираха протестиращи пред БНТ.

Освен в София, протести има още в 12 града в цялата страна, сред които Бургас, Варна, Пловдив и Радомир.

Родителите на деца с увреждания протестират вече четвърти месец. Те бяха посочили 1 октомври като краен срок за гласуването на законопроекта за хората с увреждания. Сега са категорични, че няма да спрат протестите, докато не видят реална реформа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!