Майката на убития Димитър от Цалапица: Нещо се прикрива, над случая е разпънат чадър

Полиция и прокуратура мълчат дали обвиняемият Рангел Бизюрев, който избяга от България, е задържан

OFFNews 09 август 2023 в 13:44 2025 0

Атанаска Бакалова

Снимка БГНЕС/Валентина Биларева

Атанаска Бакалова

Майката на убития 24-годишен Димитър Малинов от Цалапица смята, че властите прикриват нещо и че над случая е разпънат чадър. Тя иска да знае защо е отнело толкова време на полицията да реагира след подаден сигнал, че Рангел Бизюрев търси сина ѝ да го бие, предаде Нова телевизия.

На 20 юли около 23 часа Димитър Малинов излиза от вкъщи като казва, че ще се върне. Същата вечер на видеозапис на общинска камера се вижда как момчето се качва в черен автомобил с неясна регистрация. На 27 юли тялото на Димитър е открито в плитък гроб, върху който са били изсипани строителни материали.

Обвиняемият по случая е 30-годишният Рангел Бизюрев, който е избягал от България четири дни след убийството. Впоследствие обаче стана ясно, че 19-годишните близнаци Борислав и Валентин Динкови са помогнали на Бизюрев като са скрили тялото на Димитър край селото. Динкови в момента са обвинени от прокуратурата за укривателство.

Майката на убитото момче иска да знае защо властите толкова са се забавили в реакцията си, след като тя е сигнализирала, че Бизюрев търси сина ѝ, за да го бие, още преди изчезването на Димитър.

Вече трета седмица няма информация от прокуратурата и полицията дали основният заподозрян за убийство Рангел Бизюрев, за когото има издадена европейска заповед за арест, е задържан. Заради пропуски в работата на районното полицесйко управление, разследването се поема от дирекцията в Пловдив.

Жителите на Цалапица протестираха няколко пъти, а сега подготвят и демонстрация в София. Временно е отстранен началника на Районното управление в Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев.

Според Атанаска Бакалова временното му отстраняване трябва да се превърне в уволнение. "Защо се забави издирването на моя син, след като беше подадена информация, че лицето Рангел Бизюрев го е търсел, за да го бие? Защо никой не го взе под внимание? На този етап не мисля, че трябва да бъде временно отстранен", каза тя днес.

"Тук се прикрива нещо, има голям чадър. Защо на 26 юли, когато са заловени, разпитани, получени признания от единия близнак, те са пуснати след няколко дни? Има прикриване на доказателства. С всеки един ден губя надежда, че Рангел Бизюрев ще бъде заловен. Той се е чул с негов близък, доколкото разбрах, и е казал защо всичко е прехвърлено на него, заявил е, че са трима", заяви майката на убитото момче.

Кметът на Цалапица Ивайло Данаилов даде заяка, че протестите с искания за справедливи присъди ще продължат. По инициатива на новия началник на ОДМВР-Пловдив в четвъртък ще бъде организирана широка среща с населението в читалището на селото.

Данилов съобщи, че е получил лично обещание от новия началник, че в Цалапица ще продължи 24-часовото полицейско присъствие, което вече е факт.

Утре ще се гледа делото на двамата близнаци, които ще поискат от съда да бъдат пуснати на свобода. За 12:30 ч. е насрочен протест пред Съдебната палата в Пловдив. В събота граждани излизат на протест и в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки