Мая Манолова отива в Брюксел да се бори с двойния стандарт при храните

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2019 в 08:34 1990 0

Снимка бТВ

Омбудсманът Мая Манолова заминава за Брюксел, за да повдигне отново въпроса за двойния стандарт за храните у нас и в Европа. 

Двойните стандарти при стоките съществуват отдавна. Те са безспорно доказани и каузата да бъдат преборени като една обидна и унизителна за България практика вече се превърна в национална, коментира Мая Манолова по бТВ. 

Няма оправдание за предлагането на стоки с по-лошо качество и третирането на българите като втора ръка потребители. Изправени сме пред заплахата след Европа "на две скорости" да влезем в Европа "на два стандарта”, допълни омбудсманът.

Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена. „Аз и български граждани, които подадохме петиция в Европейския парламент, ще бъдем изслушани утре сутрин”, поясни Мая Манолова, изразявайки надежда, че каузата ще има успех.

„Вече трета година водим тази битка. Оптимистична новина е, че утре в Европейския парламент ще бъде разгледан потребителският пакет, който беше огласен от София за премахване на двойните стандарти при храните. Пакетът е изключително важен и ще даде възможност за предявяването на колективни искове с получаване на обезщетения. Ще бъдат въведени драконови санкции, като може да достигнат до 4% от оборота. Няма друг начин, освен икономическите санкции, срещу тези, които злоупотребяват с доверието на потребителите”, обясни омбудсманът.

Тя допълни, че ще настоява за забрана на производството на храни под една и съща марка, с различни съставки и с различно качество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови