Quantcast

Литийно шествие с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир

OFFNews Последна промяна на 21 април 2014 в 12:15 2605 0

Литийно шествие с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир

Снимка БНР

Литийно шествие, поведено от отец Симон, игумен на Бачковския манастир, изнесе чудотворната икона на Богородица с младенеца до местността Клувията, съобщава БНР.

Това е най-старото литийно шествие у нас, което има 700-годишна традиция. Докато иконата се намира извън манастира, временно на нейно място се поставя нейно копие.

Хиляди хора, сред които и много чужденци - руснаци, грузинци и германци, се събраха в Бачковския манастир, за да участват в шествието. По традиция, на втория ден от Великден, иконата бива изнасяна от манастира, а крайната цел е местността Клувията, където според легендата тя е била открита в една от каменните ниши от две овчарчета през 1604 година. Там иконата била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира.

Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

Днешното изваждане на иконата е първото й показване пред хора след двугодишна реставрация. Тя е извършена в самия манастир в пригодена за целта лаборатория. Отец Симон, временно изпълняващ длъжността игумен на Бачковския манастир на мястото на дядо Борис, каза, че изнася иконата въпреки препоръката на реставраторите, защото е убеден в чудотворната й сила. Обстойно представяне на иконата и реставрацията по нея ще има на 6 май.