Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Лъжа е, че сме най-умните и най-можещите

ОFFNews Последна промяна на 11 ноември 2014 в 22:42 6642 25

Иван Нейков
Иван Нейков

Илюзия е, че сме висококвалифицирани. Когато трябваше да покажем качество на работната сила, не можахме да го направим, заяви бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ.

Според него ниската квалификация на българина е в основата на това държавата ни да не се развива достатъчно добре икономически. Той изтъкна, че в България са най-ниските данъци в цяла Европа, което е огромна предпоставка към нас да се стичат чужди инвеститори, но причината да не го правят е ниската квалификация на работната ръка, което ги отблъсква. 

Нейков каза, че българите искаме да получим целта си - стандарт на живот като в Германия или Швеция например, но не искаме да извървим пътя до нея.

Друго нещо, което ни прави по-песимистични, е, че в създалите се в началните години на прехода условия на неравенство винаги този, който се усеща в по-лоша ситуация, се мисли за загубил несправедливо. "Не може България да е пълна със 7 милиона неудачници. Не можем да обявим всеки успял човек за крадец, продължаваме вътре в нас да сме разделени на две - от една страна, Андрешко, от друга, човекът, който работи непрекъснато", смята той. 

Бившият социален министър се обяви за създаването на система за квалификация на хората, през която всеки човек трябва да минава поне веднъж на 5 години, защото "има хора, които 20 г. нищо ново не са научили".

Той сравни България след 89-а г. с развален москвич, който изведнъж се е качил на магистралата и се чуди защо мерцедесите и дори шкодите го задминават и се опитва в движение да сменя я гума, я двигател, я нещо друго.

Според премиера на България между 1991-1992 г. - Филип Димитров, една от причините да сме по-назад в момента икономически и социално от другите държави от социалистическия блок е, че сме започнали своя преход от по-лоша позиция и по-късно. 

Той обаче призова българите да бъдат по-позитивни, като отбеляза, че сме една от най-слабите държави и с нисък стандарт на живот в сравнение с най-добрите страни в Европа, към които се стремим, но сравнено с десетки други страни от Африка, Азия и т.н. ние не сме на опашката, а сме много по-напред.

Димитров коментира, че впрягането на силите ни - политически и социални,  ще доведе до положителни резултати, но предупреди хората да не очакват по улиците "да потекат реки от мед и масло".

Основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев се съгласи, че България е стартирала своя преход от по-ниска позиция, тъй като в Чехия и Полша например по времето на комунизма е имало натрупване на  възможности, богатство, конкурентност. 

Освен това родината ни е преживяла 2 икономически прехода, което не се е наложило на никой друг. Той отбеляза, че до 95 г. България се е развивала по-добре от Полша, но "нещо се чупи" и ни връща назад.

Станчев се включи в призива да погледнем по-положително на ситуацията у нас, като отбеляза данните на Евростат, че за последните 10% години доходите на домакинствата у нас са нараснали с 58%, което е "най-бързият растеж на доход в Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 10:47

Напълно невярна, силно нихилистична констатация - казвам това, защото имам личен опит - работя със западни европейци.
Причината да сме в това положение е алчната и неграмотна политическа каста, която ни спира и ни дърпа на долу. Г-н Нейков е част от тази каста.

13.11 2014 в 09:08

От работата ми в чужбина съм останал с впечатление, че българчетата са доста кадърни (като цяло- в над половината случаи със сигурност): по-оправни, по-съобразителни, по-самоинициативни, по-независими както от местните, така и от други чужденци.
В България се преместиха не малко чуждестранни търговски дружества- Кока-Кола, HP и т.н. Може би не е чак такъв наплив на чуждестранни инвестиции, какъвто би трябвало, но все пак е добре.
И да- има и неграмотни или пък мързеливи българи, както има и неграмотни или мързеливи германци, британци и каквото друго се сетите и сигурно има разлика в процента такива хора.
Но допускам, че чуждите инвестиции се влияят и от политическата нестабилност в България. Имайте предвид- много неща в България зависят от политиката- различни назначения се правят рутинно по политическа линия, а не задължително- на основание умения и професионални качества. Това влияе на пазара със сигурност поне толкова, колкото и евентуалната разлика в качеството на работна ръка между различните държави.

12.11 2014 в 21:12

Тоя несполучлив човек, пишман синдикалист и за всеобщ наш срам бивш министър, с извинение,седнал да прави изводи,защо в България живеем лошо.Защото, неуважаеми скудоумнико, такива случайни лица, като теб, оглавяваха в един цял мандат социалното министерство.И с "квалифицираното" си обкръжение, за пет стотинки работа не можа да свършиш. Пък имаш наглостта с тъпо и банално чувство за хумор и на умник да се пишеш. Нейков, ти си по-зле и оня твой колега, дето поне си призна: "Ега ти държавата, щом аз съм могъл да и бъда министър". Скрий се и не се показвай, че все още има живи пенсионери,които помнят колко пари чиниш.

12.11 2014 в 19:02

За коя работна говорите???Ами да,циганите само ги развъздате,но не ги ограмотявате,защото те ви трябват такива!Тези,който знаят какво искат се развиват и обучават както трябва!Разбира се,след което се реализират на Европейския пазар на труда!

12.11 2014 в 17:38

"...ниската квалификация на българина е в основата на това държавата ни да не се развива достатъчно добре икономически..."
Това е една гнусна квалификация, изказана от един отговорен служител. За тия думи Нейков веднага трябва да бъде разпуснат от всякакви отговорни държавни постове и пратен в небитието на политиката. Прозира нефелност и малоумие.

12.11 2014 в 17:02

"Нейков каза, че българите искаме да получим целта си - стандарт на живот като в Германия или Швеция например, но не искаме да извървим пътя до нея."
Как да не искаме, та ние вече 25 години вървим на там на където ни водите Вие, но работата е ясна, Вие и такива като Вас не знаят накъде да ни водят. А сега пък и образованието ни не било на висота... защо? Защото сме учили в България ли?
Има и такива като мен с две висши, които обаче искат да останат в България и тук да си отгледат децата. И не обиждайте на образование и квалификация господин Нейков, защото "шуробаджанащината" пречи на много кадърни хора да се реализират, а нея пак Вие политиците я поддържате.
Но каквото и да Ви кажа, Вие не се интересувате нали, ще подминете и това с усмивка, но и за това ние сме си виновни...

12.11 2014 в 14:30

Все забравяме и много важния факт, че сме народа с най-ниския среден коефициент на интелигентност сред всички бели народи. А с разплода на циганите той продължава да намалява.

12.11 2014 в 13:32

г-н Иван Нейков е тотално изцяло НЕ прав. Няма да ми стигне мястото да обяснявам защо. Няма държава, в която така да се краде. Няма държава, в която така да не се спазват законите,в която така да не се заплаща труда. Много даже сме си квалифицирани и работливи. И това се разбира, ако поговори с работещи в чужбина българи и то с различно образование. Там дори ниско квалифицирания труд е платен толкова, че да се чувстваш нормално. Затова, ако нещо не се промени в държавната машина, ще изчезнем. НЕ Е ПРИЧИНАТА В НАС, УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ! Виновни сме само, че не си избираме добри управници, а и че гледаме да се нагодим към "лошите практики", вместо да се борим с тях.

12.11 2014 в 12:09

Те квалифицираните кадри в другите страни така се раждат или падат от небето.

С такива образователна и здравна системи, много квалифицирани или не толкова но все пак кадърни хора избягаха.

Квалификация не се придобива с политически и шоробаджинашки назначения и отношения.. а с конкуренция, обучения, стабилност и предвидимост в общество, браншове, образование..
Другото води свръх натоварване на и без това смахната здравна система, простотия.. животински прояви и т.н.. за което решаща роля последните 25 години имат точно такива идиоти и некадици като този горе!