Лъжа е, че сме най-умните и най-можещите

ОFFNews Последна промяна на 11 ноември 2014 в 22:42 6916 25

Иван Нейков
Иван Нейков

Илюзия е, че сме висококвалифицирани. Когато трябваше да покажем качество на работната сила, не можахме да го направим, заяви бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ.

Според него ниската квалификация на българина е в основата на това държавата ни да не се развива достатъчно добре икономически. Той изтъкна, че в България са най-ниските данъци в цяла Европа, което е огромна предпоставка към нас да се стичат чужди инвеститори, но причината да не го правят е ниската квалификация на работната ръка, което ги отблъсква. 

Нейков каза, че българите искаме да получим целта си - стандарт на живот като в Германия или Швеция например, но не искаме да извървим пътя до нея.

Друго нещо, което ни прави по-песимистични, е, че в създалите се в началните години на прехода условия на неравенство винаги този, който се усеща в по-лоша ситуация, се мисли за загубил несправедливо. "Не може България да е пълна със 7 милиона неудачници. Не можем да обявим всеки успял човек за крадец, продължаваме вътре в нас да сме разделени на две - от една страна, Андрешко, от друга, човекът, който работи непрекъснато", смята той. 

Бившият социален министър се обяви за създаването на система за квалификация на хората, през която всеки човек трябва да минава поне веднъж на 5 години, защото "има хора, които 20 г. нищо ново не са научили".

Той сравни България след 89-а г. с развален москвич, който изведнъж се е качил на магистралата и се чуди защо мерцедесите и дори шкодите го задминават и се опитва в движение да сменя я гума, я двигател, я нещо друго.

Според премиера на България между 1991-1992 г. - Филип Димитров, една от причините да сме по-назад в момента икономически и социално от другите държави от социалистическия блок е, че сме започнали своя преход от по-лоша позиция и по-късно. 

Той обаче призова българите да бъдат по-позитивни, като отбеляза, че сме една от най-слабите държави и с нисък стандарт на живот в сравнение с най-добрите страни в Европа, към които се стремим, но сравнено с десетки други страни от Африка, Азия и т.н. ние не сме на опашката, а сме много по-напред.

Димитров коментира, че впрягането на силите ни - политически и социални,  ще доведе до положителни резултати, но предупреди хората да не очакват по улиците "да потекат реки от мед и масло".

Основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев се съгласи, че България е стартирала своя преход от по-ниска позиция, тъй като в Чехия и Полша например по времето на комунизма е имало натрупване на  възможности, богатство, конкурентност. 

Освен това родината ни е преживяла 2 икономически прехода, което не се е наложило на никой друг. Той отбеляза, че до 95 г. България се е развивала по-добре от Полша, но "нещо се чупи" и ни връща назад.

Станчев се включи в призива да погледнем по-положително на ситуацията у нас, като отбеляза данните на Евростат, че за последните 10% години доходите на домакинствата у нас са нараснали с 58%, което е "най-бързият растеж на доход в Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!