КЗД започва кампания за достъпна среда за хора с увреждания

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2017 в 14:03 2256 1

Снимка Булфото

Комисията за защите от дискриминацията (КЗД) обяви началото на кампания "Достъпна България". Нейната цел е да се осигури достъпна архитектурна среда за хората с увреждания.

Това обяви председателят на КЗД д-р Ана Джумалиева на пресконференция, в която участваха още членове на антидискриминационния орган, както и известни актьори като Владислав Карамфилов и Николай Кънчев, които подкрепят инициативата. 

"Нашата цел е това да е една изключително положителна кампания. Проблемите на хората в неравностойно положение са много и разнообразни. Те не могат да бъдат решени само от една институция. Ако по тези въпроси няма национален консенсус, няма как да подобрим нещата", заяви д-р Джумалиева.

Тя добави още, че КЗД участва в междуведомствена работна група по въпросите за конвецията за хората с увреждания. Тя ще бъде и един от органите, които ще правят мониторинг по тези въпроси, съвместно с омбудсмана Мая Манолова и неправителствените организации. Комисията е включена и в работна група, която ще изготви плана за действие за достъпна архитектурна среда за хората в неравностойно положение в столицата.

Петър Кичашки, член на Комисията за защита от дискриминацията, поясни, че идеята на кампанията е да има повече обществени места като театри, кина и банки, които да бъдат по-лесно достъпни за хората с увреждания. Той добави, че добра достъпна среда има в Министерския съвет, Народното събрание, Съдебната палата, ВКС и Президентството.

Подкрепа за кампанията "Достъпна България" са заявили председателят на Народното събрания Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, а партньори са медии и обществени личности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

Благовест Илиев

03.12 2017 в 23:49

И който не Ви разбере ШЪ ги съдите ли ? То на хартия, конвенции, закони и т.н. да си "инвалид"!? Фактически си НИЩО дори и пред лицето на Темида ?! Не само че е кьорава(инвалид), ами без приказки ти подсича претенциите. Идете на Скобелев 23 и виж КАК ще се предвижите до входа ? Не дай боже да имате и ХОББ и сте "вързали кънките окончателно". Писах и до Председателя, ГДО, Министерство на Правосъдието и НИЩО . Вълшебната думичка "зони на сигурност" и ти "мри там като мърцина" КВО ЛИ ГИ ИНТЕРЕСУВА . Това е гадно и тъжно.
Кибик Блаже ПП. Ако ТИЯ от кампанията се интересуват от моето дередже и да не "паднат" от стола като разберат ГРОЗНАТА истина да ми пишат на [email protected] . Не съм писал само до Гл. Прокурор , нооо "файда йок".