КС ще обяви днес решението си по казуса „Пеевски“

OFFNews 19 декември 2013 в 13:31 2822 5

Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов
Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов

 

Конституционният съд е готов с тълкувателното си решение по казуса „Делян Пеевски” и то ще бъде публикувано днес, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на източници в съда.

Делото в Конституционния съд бе образувано в края на октомври по искане на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава поиска изборът на Пеевски за председател на ДАНС да бъде обявен за противоконституционен, както и съдът са се произнесе от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде назначен от парламента на друга длъжност и е положил клетва, както беше случаят с Пеевски.

Конституционният съд има противоречива практика по този въпрос и е излизал с различни решения по аналогични казуси. Днес ще е ясно тълкувателното решение, което ще даде отговор кога според магистратите е трябвало да бъде прекратен депутатският мандат на Пеевски. През януари КС ще излезе и с решение дали изборът му за шеф на ДАНС е противоконституционен.

За официално публикуване на тълкувателно решение, то трябва да бъде подписано от всички 12 конституционни съдии. По информация на „Нова телевизия“ почти всички магистрати са обеднили около една позиция по казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!