Конституционният съд пак заседава по казуса "Пеевски"

OFFNews 14 ноември 2013 в 08:24 1485 9

Конституционен съд. Снимка: БГНЕС
Конституционен съд. Снимка: БГНЕС

 

Конституционният съд днес отново ще заседава по казуса "Делян Пеевски".

Този път конституционните съдии трябва да преценят дали да допуснат до разглеждане иска на президента Росен Плевнелиев за повторно разглеждане на случая с депутатските права на Пеевски.

КС веднъж гледа казуса. В резултат Делян Пеевски бе възстановен на работа в парламента, след като сам се отказа от поста председател на ДАНС след избухналите граждански протести.

 Държавният глава обаче настоява да се обяви за противоконституционно решението на парламента да отмени назначението на Пеевски в ДАНС. Президентът поиска от съдиите да разтълкуват обстоятелствата, при които се прекратяват депутатските правомощия на народните представители, избрани на друга длъжност и положили клетва в пленарна зала.

Пеевски беше избран за председател на ДАНС на 14 юни. Още същия ден многохиляден протест заля площада пред Министерския съвет. Така бе поставено началото на продължаващите вече 154 дни протести срещу управлението на кабинета "Орешарски". През октомври КС реши, че Пеевски не е загубил депутатските си права въпреки назначението в ДАНС. Това предизвика нова вълна от протести и бе основният повод за старта на студентската блокада на Ректората на СУ, където преподавател в председателят на КС проф. Димитър Токушев.

На днешното си заседание конституционните съдии трябва да решат и дали да допуснат за разглеждане искането за отмяна на решението на парламента за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Искането бе внесено от 55 депутати от ДПС и БСП.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!