Кръстът при мемориала на жертвите на комунизма взет от гроба на овчар

Син депутат платил 1000 лева на кмета на с. Гинци, СО ще връща реликвата на наследниците на дядо Въто

OFFNews 11 юни 2018 в 14:13 11436 4

Кръстът при паметника на жертвите на комунизма до НДК е взет от гробището на с. Гинци през 1991-92 г. Бил е на дядо Въто, а бившият депутат от СДС в 38-то НС - Васил Станилов(вече покойник), е платил за него 1000 лв. на кмета на селото. 

Това разказа отец Александър Тимчев на заседанието на комисията по култура в Столична община. Протойереят, който служи в параклиса до НДК и в с. Ромча, заяви, че Станилов е поискал от кмета да му намери някой кръст и е дал на управника пари, но "това си е кражба". Дядо Въто, който е бил овчар, има наследници, трябва СО да върне на внуците му кръста, категоричен бе отец Александър. 

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов предложи да направи дарение на СО, за да се изработи реплика на кръста върху мемориала, а сегашният да се върне на наследниците на възрастния човек. 

Комплексът на жертвите на комунизма няма отделен акт за собственост, той е на Столична община, обясни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. За да стартира процедурата по смяната на кръста и връщането на този на дядо Въто в Гинци, отец Александър ще сезира официално Столична община. 

Мемориалът се намира в източната част на парка пред Националния дворец на културата. Състои се от паметна стена с дължина 58 м., облицована с черен полиран гранит, върху която са изписани имената на 7526 от жертвите, старинен оброчен християнски кръст, вкопан в земята пред централната част на паметната стена и малък православен храм-параклис „На всички български мъченици“, с мозайки, изрисувани от Асен Гицов безвъзмездно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

01.02 2020 в 23:01

Гледам ше го върнат, ама друг път!

6145

2

kokoten

11.06 2018 в 16:41

...виж ти,даже кръста откраднали....седесарска измет,пък и с претенции за жертви...малко им е....

5800

1

Тито

11.06 2018 в 15:10

Александър Тимчев е еврейн на който не му се работи и е толкова ОТЕЦ колкото аз съм трамвай номер пет. Освен за далавери и сплетни за друго не го търсете.