Край с почивката в грипните ваканции. Ще се учи и тогава, но електронно

Александра Маркарян 21 май 2020 в 15:04 6549 0

Министерски съвет, архив

Край на почивката през грипните ваканции планира да сложи Министерството на образованието и науката. И тогава ще се учи, само че електронно, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев.

„Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията и на усилията, които бяха положени от учителите, благодарение на добрата ангажираност на родителите.

Стартира ли веднъж, нямаме право в грипни ваканции да не провеждаме такова“, каза министър Вълчев в отговор на въпрос от депутатката от ГЕРБ Таня Петрова по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по образованието и науката.

Той уточни, че ще за целта ще предложи проект за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование.

„Дистанционното обучение има своите трудности и дефицити и в никакъв случай не може да замести присъственото. В следващите години, десетилетия образованието ще се осъществява преди всичко в традиционната класна стая, но много повече ученици и студенти ще използват електронни платформи и ресурси“, допълни министърът.

В бъдеще стартиралото по време на извънредното положение дистанционно обучение ще бъде в една платформа за всички учители в съответния клас.

Една от задачите, които МОН си поставя за провеждането му е да установи баланс между синхронното и асинхронното обучение.

Планира се до 2027/2028 г. са има безплатни споделени образователни елекрнонни ресурси, които ще бъдат разработени с финансиране по оперативните програми. Министърът прогнозира, че до 2027/2028 г. над 98% от учебното съдържание ще бъде електронно визуализирано и безплатно.

Учителите, които решат да разработват такива ресурси, ще бъдат обучени, ще получат необходимия софтуер, всичко друго необходимо, както и съответното заплащане, след което създадените от тях ресурси ще бъдат верифицирани, шлифовани.

„До края на десетилетието основните ресурси трябва да бъдат електронни“ – каза министърът.

В МОН предстои и разработване на модули за електронно оценяване там, къдато това е възможно.

Въвеждането на електронните ресурси ще започне с дейностите по интереси, със самоподготовката, с проектно базираноното обучение и с домашна работа, даде пример министър Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови