Край на акцията в „Стрелбище”, барикадиралият се мъж е изнесен на носилка

OFFNews 27 март 2016 в 15:11 10045 4

Снимка Георги Палейков / Булфото

Приключи спецакцията в столичния квартал „Стрелбище”.

Бившият полицай Петър Коджейков беше качен на линейка на ВМА и отведен в болнично заведение.

На Коджейков ще бъде назначена експертиза, която да установи психичното му състояние. Едва след това ще се знае дали той може да носи отговорност за действията си.

При операцията в столичния квартал „Стрелбище” няма пострадали, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Коджейков произведе 3 изстрела по посока на полицейски служители. Няма пострадали. Бяха взети всички предохранителни мерки и категорично в цялата операция няма пострадали - няма служител или гражданин с огнестрелни наранявания, заяви Костов.

Операцията продължи доста дълго, защото протече на три етапа, разясни главният секретар на МВР.

При първия етап следваше да се защитят гражданите, които потенциално биха могли да пострадат от негови действия. Да се вземат всички предохранителни мерки за служителите. Да се вземат мерки, за да се изведе съпругата, която беше в деликатно здравословно състояние и чак след това да се пристъпи към задържане на лицето, обясни той.

Костов посочи, че бившият полицай има здравословни проблеми, които са в основата на създалата се ситуация, но е факт, че Коджейков не се води на психиатричен отчет.

По-рано днес полицаите успяха да спасят съпругата на 69-годишния Коджейков. Спецотряд влезе жилището с помощта на стълба, през терасата на апартамента, в стаята, където се намира неподвижната съпруга. Жената беше изнесена на носилка от сградата.

Преговорите с мъжа, който се барикадира в апартамента си, продължиха близо 20 часа.

В неделя сутринта Петър Коджейков стреля по служител на МВР, който не бе ранен и е в безопасност.

Коджейков е предал оръжието си през 1996 г., когато вече не е бил в системата на МВР. Според полицаи той е използвал незаконен пистолет.

69-годишният Петър Коджейков е чичо на ген. Тодор Коджейков – бивш шеф на НСО, в момента шеф на Авиоотряд 28, съобщава bTV.

В събота следобед 69-годишният мъж се барикадира в апартамента, в който живее с трудно подвижната си съпруга и дъщеря си. След скандал с дъщеря си бившият полицай започнал да стреля първо по нея. Тя успяла да избяга и подала сигнал на тел. 112.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!