Константин и Елена е, нестинарите танцуват върху жеравата

OFFNews Последна промяна на 21 май 2017 в 08:09 4337 0

Православната църква почита днес св. св. Константин и Елена. 21 май е празник на нестинарите, отбелязваме го и като преход от пролетта към лятото.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора и Елица. Името Елена има древногръцки произход и означава "светла като слънце, сияйна". Константин пък значи "постоянен", идва от латински.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Във всички храмове на Българската православна църква се отслужва Божествена света литургия. В софийския храм "Св.Св. Константин и Елена"Архиерейска Света Литургия ще оглави Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит. 

Днес е и денят на нестинарството. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на Св. Св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !