Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Колите на Бъндеришка поляна и Шилигарника изгарят по 9 тона бензин на ден

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2015 в 20:41 7308 6

Ежедневно през активния зимен и летен сезон колите, които се качват до Бъндеришка поляна и Шилигарника, изгарят по 9 тона бензин. Сериозно негативно отражение оказва на флората пашуването на стадата в парка. От животните има опасност за замърсяване на водите.

Това показват данните от мониторинг, проведен от доц. Щерев от НСА, които бяха представени на дискусия за управлението на парк Пирин.

От НГС „Природата за хората“ съобщават, че "на последната дискусия преди общественото обсъждане през юли 2015 г. стана ясно, че с Новия план за управление на Пирин се гарантира опазването на уникалното био разнообразие флора и фауна. Над 90% са зоните за ограничена човешка намеса. Планът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите в парка. На изключително строга охрана и защита ще бъдат вододайните зони, където е водохващането за целия район на Банско и Разлог. Предвижда се и строга забрана за къпане, пране и миене в реките и езерата. Ограничава се и уловът на пъстърва – до 8 броя на риболовец."

Хижите, които нямат мобилни пречиствателни инсталации, ще бъдат задължени в кратък срок да поставят такива.

Предвижда се Зоната за туризъм от сегашните 1100 хектара да се увеличи на 3900 хектара - "като това се прави, за да се адаптира планът към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори. Зоната се превежда и към европейските и световни стандарти, според които до 15% от териториите от национални и природни паркове се определят за спорт и туризъм.", уточняват от НГС „Природата за хората“.

Оттам уточняват още, че се предвижда и подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура - "обособяват се зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути. Внимание се отделя и на алпинизма и скалното катерене, като се регулират и зоните за провеждането им. Категорични забрани има за шум, моторни шейни, АТВ и ще се ограничи рязко достъпът на автомобили на територията на парка. Очаква се до края на месец октомври да минат съгласувателните процедури за плана през Висшия екологичен експертен съвет и внасянето му за одобрение в Министерски съвет."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 22:59

природа за хората е организацията на Филип цанов=солташак на Цеко Минев=ПИБ(гнила ябълка)

27.02 2015 в 22:11

... банско е... като Орлов мост! Сеш'се...

хахахахахахахаха

27.02 2015 в 22:08

... добре бе, загрижения... светни ме кво му е кофтито на чистия въздух (освен, че се изтренява прекалено бързо) а, и за кво са им толкоз кинти... (москва, а... не спират да смучат... тва ли е?)

27.02 2015 в 22:05

Целата работа е да се докаже колко е нужен 2-ри, трети, четвърти и пети лифт там.

27.02 2015 в 22:00

Банско да се затвори. Да се забранят автомобилите - железница на соларни панели ще се изгради. За всяка откъсната четирилистна детелина - четири години строг тъмничен. Да се вкарат мечки гризли и белоглави соколи от Северна Америка и природозащитниците да пият една студена бира на тревата сред дърветата - спокойни, че зеленината им е там и диша чист планински въздух!

27.02 2015 в 21:27

по наше време му казваха паша .. а не пашуване ...