Кметът на Ботевград остава на поста си, стотици граждани се събраха да го подкрепят

OFFNews 27 декември 2019 в 14:39 5374 0

След двучасово заседание днес Общинската избирателна комисия в Ботевград реши, че няма основание кметът на града Иван Гавалюгов, издигнат от партия МИР, да бъде отстранен от поста.

9 души от ОИК са гласували "против" отстраняването му, 4 са били "за", предаде бТВ.  

По време на заседанието стотици граждани се събраха пред сградата на общината в подкрепa на кмета. 

След решението на избирателната комисия Гавалюгов излезе при хората, за да им благодари. 

"Нито е началото, нито е краят. Това е един пореден епизод, които гледаме днес. С щастлива за Ботевград и за мен развръзка, разбира се. Но със сигурност съм убеден, че ще има продължение", добави градоначалникът. 

Според него още когато през 2015 г. се е кандидатирал за кмет и е бил избран, това е довело до засягане на много политически и икономически интереси. Тогава КПКОНПИ установи конфликт на интереси при Гавалюгов заради издадена от него заповед за прекратяване на административно производство за фирма, в която е бил съдружник и управител, но я е прехвърлил на жената, с която живее на семейни начала.

Гавалюгов смята, че не удовлетворява интересите на определени икономически кръгове, които имат апетити към водата и отпадъците на Ботевград. Като премир той даде фамилията Златеви, които имали сериозен интерес към водата на язовир "Бебреш". 

"Има построена малка водноелектрическа централа, за която знам от експерти, че е получила разрешение по много странен начин. Доказано е, че тя доста често работи извън обхвата на тяхното разрешително. Това е един от проблемите с водоснабдяването на града", добави Гавалюгов. 

На последните местни избори Гавалюгов спечели на първи тур с 54% от гласовете. На второ място с 13% остана опонентът му Георги Георгиев, издигнат от местна коалиция "Движение инициатива за Ботевградска община".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови