Кмет: Нормално е хората да се притесняват, че децата им ще учат с деца на бежанци

Александър Новков 18 март 2015 в 15:40 3984 4

Снимка OFFNews

На 15 септември събрах за няколко минути родителите на учениците, за да им съобщя, че има възможност с техните деца да учат бежанци и нищо повече. Ние сме училище с 18 деца, намиращо се в малко наделено място. Всяка такава обстановка притеснява хората. Самата тема за бежанците в нашето общество не е прозрачна и е хубаво да се говори с тях, за да им се обясни, че няма нищо опасно.

Така кметът на пернишката община Ковачевци Васил Станимиров се оправда днес пред журналисти, след като на първия учебен ден през 2014 г. деца на бежанци от Афганистан и Сомалия не бяха допуснати до училището в общината, в село Калище. Нещо повече - общинският съвет на Ковачевци прие декларация, в която разпореди бежанците и децата им да напуснат Ковачевци. "Огромната" заплаха за общинарите се оказаха 10 деца и близките им.

Освен позорната декларация на общинарите жители на пернишката община се впуснаха да защитават тезата, че бежанците са опасни за децата им, защото можели да ги заразят с болести, защото нямали статут, защото децата в Калище били твърде малко, за да можело сред тях да се интегрират деца на бежанци.

Децата от Афганистан и Сомалия не посмяха да стъпят в училището в Калище. По-късно те бяха прехвърлени в други общини.

Днес кметът Станимиров бе изправен пред Комисията за защита от дискриминация, за да отговаря защо сомалийчетата и афганистанчетата не са били допуснати в училището. По повод обвинението, че лично кметът е организирал хората в селото, за да спрат пристигането на автобуса с децата бежанци в училището, кметът заяви, че това не било вярно - той само събрал родители, за да им каже, че има възможност с техните деца да учат бежанци и нищо повече.

Запитан от журналисти дали е успокоил хората, той отговори, че... не е имало време, тъй като учебната година е трябвало да започне точно в 10:00 часа.

Аз никога през живота си не съм правил ксенофобски коментари, заяви още Станимиров.

Той обвини и Държавна агенция за бежанците (ДАБ), която изпратила децата в Ковачевци, че не са си свършили работата.

Жалбите в КЗД по случая са две - срещу кмета и срещу ДАБ, за допусната дискриминация по признаците "народност" и "произход". След като страните категорично отказаха споразумение, изслушването продължи по общия ред.

При представянето на доказателствата Васил Станимиров поиска да бъде представен пълен списък със записаните в училището деца, настоявайки че по никакъв начин не е възпирал когото и да било, да отиде на първия учебен ден и поиска комисията да изслуша свидетел.

Комисията прие искането на кмета за списък с учениците и насрочи ново изслушване на 26 март от 14:00 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови