Канят шефа на БАБХ да похапне олеамид, за да докаже, че е безопасен

offnews Последна промяна на 07 януари 2017 в 12:41 23223 2

Снимка БАБХ

Д-р Дамян Илиев

"Активни потребители" канят на дегустация експертите, които твърдят, че откритият в лютеница олеамид е безопасен. Специална покана има и шефът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев, съобщи за OFFNews авторът на тестовете на съдържанието на лютениците на българския пазар д-р Сергей Иванов.

Инициативата им е по повод дискусията, разгоряла се след негово изказване пред OFFNews. Той съобщи, че в една от 12-те тествани лютеници е открито веществото олеамид, което има наркотично действие подобно на марихуаната. На следващата сутрин експерти се втурнаха да опровергават твърдението, че консумацията на олеамид застрашава здравето. Сред тях бяха химичката Силвия Стойкова, както и служители на Българската агенция по безопасност на храните, която отказа да приеме насериозно резултатите от лабораторните тестове на лютениците. Вчера цял ден нейни служители уверяваха репортерите ни, че олеамидът, който, наред с другите неща, се използва и при производството на пластмаси и смазки, е напълно безопасен за здравето. Дори след като прокуратурата разпореди на БАБХ да направи проверка, агенцията прегледа документацията на фирмата производител и обяви, че всичко е наред. Словесната "престрелка" между учени, токсиколози и чиновници доби и комичен характер - хората заляха социалните мрежи с илюстрации и остроумни съждения по повод "наркотичната лютеница".

За да проверят доколко експертите защитници на олеамида вярват в твърденията си, от "Активни потребители" ги канят да похапнат олеамид.

Дегустацията ще се извърши в болнични условия, след което ще тестваме кръвните и неврологичните им показатели. Разбира се, това трябва да стане доброволно - ние не твъдим, че олеамидът е безопасен и не можем да поемем отговорност за последствията, заяви д-р Иванов пред OFFNews.

Той беше категоричен, че не са поканени любители на марихуаната, а единствено спорещи със заключенията на лабораторията му експерти и специално шефът на БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8256

2

Stamboloff

08.01 2017 в 10:21

А, моля, моля - и аз искам една кофичка. Ама да ги плати този, който е изфабрикувал тази прозрачна глупост. Очевидно е конкурент. Ще приема и от неговата лютеница. Пичове, глупостта е лукс, за който трябва да се плаща. "Е, не мина...", както казал стария сервитьор:-)

3469

1

Halo

07.01 2017 в 16:37

Имам предложение:

Г-н Йончев да закупи и изпрати 2 /две/ кофи по 5 кг. лютеница от тази с олеамида по Еконт, защото ако е по пощата ще стигнат празни.
Ние, двете семейства гарантираме, че сме качествени тестери / т.е. ще я изядем напълно и ще Ви пратим резултатите/, освен това никога не сме пробвали каквито и да са наркотични вещества.
Ако г-н Йончев е съгласен, нека посочи мейл и ще му пратя адрес за получаване на лютеницата.