Канят български студенти на работа в Германия през лятото

OFFNews 21 декември 2017 в 13:35 2393 0

Български студенти с познания по немски език ще могат да работят през лятото на 2018 година в Германия по инициатива на Агенцията по заетостта и покана на Централата за чуждестранно и специализирано посредничество в Бон, съобщи пресцентърът на АЗ.

Документи ще се приемат в бюрата труда у нас в градовете с висши училища или клонове/филиали на ВУЗ.

Работата е в сферата на селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството (сервитьори, камериерки, бармани, помощен персонал в кухня, общи работници), фирми за почистване на помещения и индустриални обекти, вериги за бързо хранене, както и в германските пощи, уточняват от АЗ.

Студентите трябва да подадат заявление в свободен текст на български език до 23 януари 2018 г. в бюрото по труда, на чиято територия се намира учебното им заведение.

Имат право да кандидатстват български граждани и студенти в български ВУЗ, които са на възраст между 18 и 35 г. и учат редовно. Те не трябва да са последен курс и да имат добри познания по немски (най-малко три години изучаване на езика), както и да са готови да работят поне два месеца в Германия.

В заявлението си те трябва да декларират, че са изучавали немски език най-малко 3 години, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция (задължително се посочват точните начална и крайна дата) и че имат необходимите средства за пътя до Германия. Необходимо е и и уверение от висшето училище, че са редовни студенти и не са последен курс на обучение.

Документите ще бъдат предоставени на германските работодатели, които ще предадат поименно избраните от тях студенти директно в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество в Бон.

Подробна информация може да бъде получена в Информационния център на Агенция по заетостта на тел. 02/980 87 19 или в бюрата по труда по местонахождение на висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови