Как регистрирах ''моите'' украинци

Зорница Йончева 17 март 2022 в 14:58 11750 2

Снимка БТА/Минко Чернев - Архив

Снимката е илюстративна.

Повече от седмица у нас вече са настанени три майки с пет деца, избягали от Украйна. Поплакахме си заедно, но това е друг разказ.

Бих искала с този текст да съм полезна на всички, които ще минат по този път. Първото, за което майките помолиха, е да проверим как децата да посещават училище. Затова, а и не само, трябваше да ги регистрираме.

Първото, което трябва да направят, щом са в България и ще остават тук, е да посетят Посолството на Република Украйна в София на адрес ул. „Боряна“ 29, кв. Овча купел. За децата, които нямат международни паспорти, там ще издадат лист, като за целта трябва да им носят паспортна снимка.

Втората стъпка е в паспортния отдел на районното управление на МВР, към което е жилището, където хората ще бъдат настанени. Задължително е присъствието на собственика на жилището, както и, разбира се, международните паспорти и съответно издадените на децата документи. От паспортния отдел собственикът също така взима и попълва формуляр за всеки един от хората, които ще бъдат настанени в имота му.

Третата стъпка е всички украински граждани, включително и децата, да отидат в Агенция за бежанците. За София адресът е: кв. Овча купел, ул. “Монтевидео” № 21A. Такива регистрационно-приемателни центрове има и в с. Баня, общ. Нова Загора, район „Минерални бани“ №17; както и в гр. Харманли, ж.к. "Дружба" № 23. На сайта на агенцията има образец на молба за предоставяне на международна закрила на руски, английски и украински език.

След регистрацията в Агенцията за бежанците на украинските граждани ще бъде издадена регистрационна карта, която трябва да носят постоянно у себе си до приключване на производството. Все още не сме продължили нататък по пътя, но, доколкото разбрах, с тази карта, отново със собственика на имота и нотариалния акт за жилището, в което хората ще бъдат настанени, ще трябва да посетим общината, към която е жилището. От Агенция за бежанците следва да изпратят писмо до кмета на съответната община – поне така ни обясниха в Общината вчера.

Трябва да кажа, че навсякъде срещаме мило и разбиращо отношение, хората в администрациите са добре подготвени и обясняват внимателно. На всички, съпричастни със съдбата на бягащите от войната майки и деца – Благодаря!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

2

Hackerman

18.03 2022 в 06:16

На всички ни е много мъчно за теб Стефчо.

23293

1

Стефан

18.03 2022 в 00:58

Отлично. Само че в Лозенец вече се веят украински байраци, покрай магазините говорят на руски, а преди три дни пред вратата вкъщи ме треснаха по главата със стъклена бутилка със сода каустик. С крясъка "слава украина". Не бяха украинци, не бяха руснаци. Но някакви бяха.