Как да оптимизираме бюджета си за Коледа?

OFFNews 19 декември 2018 в 10:33 884 0

Декември е месецът, изпълнен с най-много положителни емоции. Освен приятните преживявания от предстоящите семейни празници, много често декември е и този период от годината, в който се сблъскваме с най-различни непредвидени разходи.
Подготовката на коледната трапеза, подаръците за цялото семейство и плановете за новогодишната нощ – всички тези неща могат много сериозно да натежат на семейния ви бюджет.

Много фирми предпочитат да изплатят заплатата за януари през декември, с цел техните служители да прекарат спокойно коледите празници. Ако и вие сте от тези „щастливци“, които получават две заплати през декември, подходете предпазливо и не бързайте да харчите пари с лека ръка! Не забравяйте - най-вероятно следващото ви възнаграждение ще бъде през февруари, а както знаем – януари е най-дългият месец в годината. За да не изпаднете в сериозно финансово затруднение, планирайте внимателно харчовете си.

Ето няколко идеи, които могат да ви послужат при оптимизирате на бюджета Ви по празниците:

Определете максимална сума, която можете да отделите за коледни подаръци!

Колкото и да обичаме усмивките на близките си, когато отварят своите коледни подаръци, добре е да си дадем сметка, че именно тези подаръци са най-големият разход, над който трябва да упражним някакъв контрол, за да не изпаднем във
финансово затруднение.

Нашият съвет е следният - преди да се хвърлите в търсене на идеалния подарък, определете максимален бюджет, който сте готови да отделите, и подберете хората, които ще зарадвате. Проучване на платформата OLX сочи, че тази година ще отделим средно между 100 и 200 лева за коледни подаръци.

Съгласувайте планираните покупки с близките си!

След като вече сме заделили подходяща сума за харчене, време е да изберем подаръци и да ги напаснем спрямо бюджета. Да, всички обичаме изненадите, но що се отнася до коледните подаръци, по-добре е първо да съгласуваме идеите си с близките, вместо да подаряваме голям и скъп армаган, от който може би те нямат нужда.

Споделете и какво желаете да получите вие. Така ще подарите нещо, което близките ви възнамеряват да си купят, и по този начин ще им спестите средства, а от друга страна - ще получите подарък, който така или иначе възнамерявате да си направите, съответно вие също ще спестите. И да не забравяме най-важното – няма да получите поредния парфюм, който ще отлежава като скъпото уиски в шкафа.

Ако все пак ви се иска да направите специален комплимент на свой близък, не забравяйте, че можете да подпомогнете семейния си бюджет със заем или бърз кредит.

Не купувайте всичко необходимо наведнъж!

Със сигурност отдавна знаете каква трапеза ще спретнете на Бъдни вечер и Коледа. Защо тогава изчаквате последния момент, за да вземете всичко необходимо? Набавете си необходимите продукти постепенно. Днес вземете това, утре онова. Така няма да усетите толкова чувствително голямата сума, която ще оставите на касата в супермаркета за своята празнична трапеза. Също така ще си спестите и доста други негативи, които крие пазаруването в последния момент, като например големите опашки и стреса. Освен това ще намалите възможността да забравите нещо фундаментално, за което ще трябва да тичате до магазина, докато печете питката с късмети. А може би най-важното - ще спестите време!

Време, което ще отделите на своите близки, защото все пак Коледа е светъл семеен празник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews