Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изписват от болницата в Сливен децата с хранително отравяне

OFFNews 11 януари 2014 в 19:41 2195 0

Състоянието на децата, приети снощи в сливенската болница с хранително отравяне, е стабилно.

Част от тях вече са изписани, а другите ще останат до излизане на резултатите от лабораторните изследвания.

В рамките на 12 часа през спешното отделение на сливенската болница преминаха повече от 100 деца със симптоми на хранително отравяне.

От приетите за лечение деца най-сериозни са случаите на обезводняване вследствие на обилно повръщане, но не е имало опасност за живота им. Предполага се, че отравянето е тръгнало от пилешка супа, доставяне в местните училища от една и съща кетърингова фирма. От нея се доставя храна за близо 2 000 ученици. От снощи нейната дейност е преустановена за неопределен срок.

„По клинични данни най-вероятно става въпрос за стафилококово хранително натравяне”, каза д-р Тодор Суванков – началник на Спешно отделение, цитиран от БНТ.

От областната дирекция по безопасност на храните в Сливен са взели всички възможни проби за установяване произхода на заразата. Резултатите от лабораторния анализ ще са ясни в понеделник следобяд.

„Ако се окаже, че вината е наистина във фирмата, защото може да бъде някъде по веригата, може някакъв пропуск да има. В такива случаи законът предвижда, тъй като това се явява второ нарушение на фирмата, до 4 000 лв. глоба”, отбеляза д-р Пламен Пенчев – директор на ОДБХ – Сливен

Преди три месеца същата фирма е била обект на проверка заради установени нарушения в натурални сокове, доставяни в училищата. Заради пламналата вчера зараза някои от директорите на училища в областта обмислят да прекратят договора с фирмата, съобщиха от образователния инспекторат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews