Изключват Пирин от туристическите зони на Юнеско

Offnews Последна промяна на 25 март 2015 в 11:29 22612 36

На проведеното на 24 март заседание на Консултативния съвет за Новия план за управление на Пирин той реши да поиска изключване на туристическите зони от ЮНЕСКО. От 25-членния състав присъстваха 21 участника като от тях - 17 бяха „за“ предложението, 3-ма „против“ и 1 „въздържал се“.

Мотивите са, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпорежда включването на допълнителни 12 хил. хектара от територията на Пирин и с това към настоящия момент целият Национален парк Пирин е обект на ЮНЕСКО.

В рамките на Европейския съюз това е единственият случай, в който такава голяма територия цялостно е обект на ЮНЕСКО. Номинацията, изготвена през 2009 г. от МОСВ, е непрозрачна без провеждане на задължителните обществени обсъждания. Не са спазени принципите на Хартата за устойчиво развитие на ООН, съгласно която отчитането на социално-икономическите и демографски фактори, както и мнението и желанието на местните власти и общности е задължително, съобщават от Консултативния съвет. 

Оттам твърдят, че утвърдената тогава номинация е в ущърб на опазването на Пирин като Обект на световното природно наследство. С изключение на 2.2% т.нар. буферна зона на останалата територия на парка е невъзможно развитието на туризма. Принудително са ограничени и възможностите за участие на местните общности при съхранението и управлението на Пирин. Липсата на интеграция на местните хора и приобщаването им при опазването на планината създават предпоставки за огромни нарушения. Допуска се на територията на Пирин да се извършва незаконна бракониерска сеч, лов, замърсявания на водите.

Становището на Консултативния съвет е предложените от изпълнителите „Пролес инженеринг“ туристически зони 3929 хектара или 9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО. Като разбира се, туристическите зони остават в границите на Национален парк Пирин и тяхното управление се осъществява съгласно Закона за защитените територии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2015 в 10:03

господа, направо блеснахте с това заглавие, сега чакам колко време ще ви трябва, за да го смените."туристическите зони на ЮНЕСКО", изкъртихте мрака.откога ЮНЕСКО защитава"туристически зони" направо сте срам за професията си."решиха да изключат туристическите зони на парк Пирин от защитата на ЮНЕСКО"(май това имахте предвид?)и звучи вече логично, нали, и не толкова заслужаващо призиви за протест, нали.Силния уклон към еко-комерсиалните протестни движения вече взима неконтролируеми размери във вашата медия.туристическите зони нямат място в природна зона на ЮНЕСКО и никъде по света го няма.за какво по-точно ще "протестирате"??? искате да разрушат лифта, да залесят пистите, за да се възстанови девствената природа и да отговори на критериите на ЮНЕСКО ли.поведението еи силно напомня на историта на БКП- когато е притисната в ъгъла, се спасява чрез крайно сектантсво, тероризъм и мракобесие.да забраним ските, защото лумпените, които ни симпатизират нямат нито акъл, нито пари за ски и туризъм. на тях и м дай ракия и салата.за цвят, има и малко заблудени каки веганки, които си предствят рая като безкраен нудистки плаж, заобиколен от планини само с порутени хижи и палатки. е, не всеки може да изкара зимата без да си пере чорапите и лятото без да се окъпе със сладка вода....екстремизмът не е вреден, докато не започне да учи останалите как да живеят.същевременно не съм видял нито една от тези каки да залесят сечище, да почистят сметище, да легнат под багерите, да се вържат за дърво...протестите им са в центъра на столицата...и стават повод за политически натиск.в страната има повече "зелени" партии, отколкото БЗНС-та.ако пиенето на ракия в палатка е любов към природата, здраве му кажи.най-добре запретнете ръкави и засадете едно дърво.и това се вихри в медия, която проповадва навлизането с автомобили направо в природата- без пътища....

27.03 2015 в 09:31

последният, дето си възмУтен и огОрчен, личи ти колко си СКИьОР, като дори не можеш да напишеш думата, толкова си и природозащитник.просто си от дежурните тролове, инструктирани от кварталния партиен секретар. С какво забраната да влизаш в дадена територия, я прави защитена?те бракониерите никога не питат дали да влязат.територията може да се защити само от хората, а това става, когато те имат интерес да я защитят, да я съхранят за себе си.туризмът е един от най-безболезнените начини да се ползва една планина,без да се нарушава екосистемата.това е правилния път,останалото е тролене.нима някой собственик на хотел ще търпи и ще си замълчи, ако види незаконна сеч-никога.планинският и ски туризмът носи със себе си чистота и отказ от всякаква индустрия. разбира се, ако е по правила за устойчиво развите, а не за един ден.за да има устойчиво развитие, трябва да има добра инфраструктура- писти, лифтове, пътища, пречиствателни станции, курортна среда

26.03 2015 в 20:29

Срам ме е, че съм Българин, когато чета подобни новини. Не искам да живея повече в такава държава, в която е по-важно да се изсекат горите и да се правят ски писти, отколкото да се защити природата в Пирин. И само да отбележа, че повече бих се определил, като скиьор, отколкото като природозащитник...

26.03 2015 в 16:52

Цялата държава ли работи за тоя Цеко Минев бе??? Ей, заспали тикви сме. Давайте да се вдигаме и да изринваме тая мафия, 2-3000 човека да са най- много. За един ден сме ги оправили!!!

26.03 2015 в 15:28

Не бъркайте банскалии с Цеко Миневци, Богомил Боневци и другата сволоч. Банскалии отдавна плачат за загубения си град и планината, което се случи именно от тези алчни капиталисти.

26.03 2015 в 13:29

Честито на банскалии. Сега си изсечете гората, направете си лифтовете, и после се чудете това яде ли се?

26.03 2015 в 13:04

ДА ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТИ!
САМО ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕ!

ДА НЕ ДОПУСНЕМ ПИРИН ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕН ОТ СПИСЪКА НА ЮНЕСКО, ПОСЛЕ ОСЕЧЕН И ПРЕЗАСТРОЕН! ТАМ НОРМАЛЕН ТУРИСТ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СТЪПИ, САМО АЛЧИН ЗА ЧУЖДА ЗЕМЯ "БРАТУШКИ".

СЪЩОТО СЕ ОПИТВАТ ДА НАПРАВЯТ И В НЕСЕБЪР- ДА ГЛАСУВАТ ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ НА НЕСЕБЪР ОТ СПИСЪКА НА ГРАДОВЕТЕ- СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И ТАКА ПОСЛЕДНАТА РЕГУЛАЦИОННА БАРИЕРА- ЮНЕСКО ПРЕД АПЕТИТИТЕ НА "БРАТУШКИТЕ" ДА ЗАСТРОЯТ ИСТОРИЧЕСКИЯ ГРАД С КИЧОЗНИТЕ СИ ДАЧИ ЩЕ ПАДНЕ!
А РОБИТЕ МЪЛЧАТ И ЗА ЖЪЛТИ КОПЕЙКИ ИМ ПОМАГАТ!
ГНУС !
НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ! НА ОРЪЖИЕ!

26.03 2015 в 09:57

разсипете алчни първенюта и Пирин. Разсипете е за да напълните джобовете. Лицемери. Лицемери политици и общественици. Които не изпускате да кажете колко обекта у нас са под закрилата на ЮНЕСКО, но когато стане дума за много пари, "патриотизмът" ви се изпарява.

26.03 2015 в 09:40

Хайдеее,отиде ни и Пирина.

26.03 2015 в 00:25

Аз съм от Банско и мога да ви кажа,че "протестиращите" в полза на монополистичния концесионер на ски зоната са около 20-30 души с 15-20 знамена, които създават (заедно с малко майсторска работа на операторите) впечатление, че митингите им са всеобщо подкрепени. Обикновените банскалии и хора от региона гледат като изпъдени как мастити мафиоти от балканите и бившите соц страни джиткат по пистите, а концесионера от година на година прави все по-невъзможно да отиде човек в нашата планина поне 1-2 пъти на зима. Медиите имат голяма вина за отразяването на настроенията, вярвайте ми повечето защитници на "Юлен" са рекетирани хора, които искат да запазят заплатата си.
 
X