Изключват Пирин от туристическите зони на Юнеско

Offnews 25 март 2015 в 11:29 23834 37

На проведеното на 24 март заседание на Консултативния съвет за Новия план за управление на Пирин той реши да поиска изключване на туристическите зони от ЮНЕСКО. От 25-членния състав присъстваха 21 участника като от тях - 17 бяха „за“ предложението, 3-ма „против“ и 1 „въздържал се“.

Мотивите са, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпорежда включването на допълнителни 12 хил. хектара от територията на Пирин и с това към настоящия момент целият Национален парк Пирин е обект на ЮНЕСКО.

В рамките на Европейския съюз това е единственият случай, в който такава голяма територия цялостно е обект на ЮНЕСКО. Номинацията, изготвена през 2009 г. от МОСВ, е непрозрачна без провеждане на задължителните обществени обсъждания. Не са спазени принципите на Хартата за устойчиво развитие на ООН, съгласно която отчитането на социално-икономическите и демографски фактори, както и мнението и желанието на местните власти и общности е задължително, съобщават от Консултативния съвет. 

Оттам твърдят, че утвърдената тогава номинация е в ущърб на опазването на Пирин като Обект на световното природно наследство. С изключение на 2.2% т.нар. буферна зона на останалата територия на парка е невъзможно развитието на туризма. Принудително са ограничени и възможностите за участие на местните общности при съхранението и управлението на Пирин. Липсата на интеграция на местните хора и приобщаването им при опазването на планината създават предпоставки за огромни нарушения. Допуска се на територията на Пирин да се извършва незаконна бракониерска сеч, лов, замърсявания на водите.

Становището на Консултативния съвет е предложените от изпълнителите „Пролес инженеринг“ туристически зони 3929 хектара или 9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО. Като разбира се, туристическите зони остават в границите на Национален парк Пирин и тяхното управление се осъществява съгласно Закона за защитените територии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!