Иванчева и Петрова срещу Каракачанов: Той не ни съдейства за терени в Младост

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2019 в 15:46 4730 0

Временно отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова, които са под домашен арест, обявиха, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов им е отказал съдействие за компенсиране на собственици на терени в района. 

Поводът за изявлението на Иванчева и Петрова е недоволството на граждани в Младост 1 А срещу застрояването на зелена площ между блокове 1А, 3 и 36.

През февруари 2018 г., 2 месеца преди ареста ни, поискахме съдействие за запазването на тази зелена площ, като на собствениците на имота се предложи замяна с общински или държавни имоти. Още в началото на октомври 2017 г. имаше подписка на граждани и кметът на район "Младост" Десислава Иванчева поиска бъдат изключени от капитала на дружеството "Софийски имоти" ЕАД терените, намиращи се между бул. "Ал. Малинов" и ул. "Ат. Москов", а на мястото да се създаде "Лесопарк", както и имотите около "Аулет Център". Те пък да се предложат за замяна срещу имоти в междублокови пространства. Иванчева и Петрова настоявали имотите в район "Младост", за които е отпаднала необходимостта да се ползват от Министерството на отбраната, да бъдат изключени от списъка за продажби и да се прехвърлят безвъзмездно на Столична община. Така те да се ползват за културна, социална и спортна дейност за нуждите на жителите на район "Младост".

За този конкретен имот се обсъждаше идея МО да предостъпи два неизползвани магазина (в бл. 3 Полигона и бл. 377) и обявени в програмата за 2017 г от Министъра на отбраната за продан магазини в Младост като компенсация за собствениците на парцела. Такава помощ ни бе мълчаливо отказана, въпреки аргументирането ни, че тази зелена площ е важна за благостоянието и здравето на живеещите в квартала. Имотът до бл. 3 с площ от два и половина декара е залесен със здрави иглолистни и широколистни дървета на около 40-50 години. Използва се за разходки от стотици жители на Младост 1, защото е особено приятен, с вид на естествена планинска смесена гора и поляна, пишат още Иванчева и Петрова. 

В текста, изпратен до OFFNews, пише още: 

Поискахме това от министър Каракачанов, защото мислим, че това министерство е в дълг на гражданите на Младост, поради продадените от него държавни имоти на частни инвеститори в Младост 3 – между Първата частна метростанция „Младост 3” и детския център „Боби и Кели” (бившият „Патиланци”). Единият от тези имоти, до самата метростанция, стои безстопанствен от години, като е опасен за здравето и живота на гражданите и техните деца.

Безпризорни и със свободен достъп са оставени няколко разрушаващи се сгради и голямо хале. Бездомни хора превръщат мястото в сметище и редовно правят пожари в едната от сградите, на метри от прозорците и входа на бл. 372. Другият продаден от МО имот е срещу детския център на ул. „Филип Аврамов”. Огромният строеж на жилищен блок там, известен между хората от Младост като „Китайската стена”, вече е стигнал до третия си етаж.

Открихме документи, че тези имоти и още много имоти (общо 350 дка) са били общински и през 1946 г са подарени от общината на военните. И най-морално и най-естествено е сега, когато военните не се нуждаят вече от тези имоти да ги върнат обратно на предишния им собственик - общината. Тези също така естествено залесени и озеленени имоти можеха да бъдат дарени или продадени от МО на Столична община, която да ги отреди за зелени площи за ползване от гражданите.

Министерството обаче явно няма интерес да се погрижи и за интереса на гражданите.

Още повече, при снимки на мястото днес, открихме, че в последния терен, който все още се води собственост на МО се режат здрави дървета до корен. Предполагаме, че МО подготвя и неговата продажба на частен инвеститор.

Призоваваме кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и Общинския съвет да намерят начин да обезщетят собствениците на естествено озеленената и залесена площ между блокове 1А, 3 и 36, за да остане тя непокътната за ползване от гражданите на Младост. Настояваме вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов да обясни какво възнамерява да прави с имотите на министерството в Младост и защо е разпоредил изсичането на здрави дървета в един тях.

Призоваваме също незаконно избрания от Столичния общински съвет и.д. кмет на Младост арх. Румен Русев да потърси сметка за безстопанствените и опасни за здравето и живота на гражданите бивши имоти на Министерство на отбраната, завършват Иванчева и Петрова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови