"Ислямска държава се превръща в заплаха не само за Запада, но и за Русия и Китай"

OFFNews 22 август 2015 в 12:23 7612 2

Прогнозата, че Ислямска държава (ИД) се превръща в заплаха не само за Запада, но и за Русия и Китай, се сбъдва. Терористичната организация се опитва да се еманципира от своите създатели, но това не може да се случи заради финансовата ѝ зависимост.

Това коментира експертът по сигурността и борба с тероризма Боян Чуков пред БНР.

"Финансирането на тази квазидържава не позволява тя изцяло да се еманципира. Всичко започна от превземането през април 2013 година на двете нефтени находища в Сирия. Проблемът обаче е, че те трябва да продават суровия нефт. Те получиха подкрепа от Европейския съюз", обясн той.

Според Чуков от военната офанзива на Турция срещу ИД и Кюрдската работническа партия губи най-много турският президент Ердоган и самата държава.

"Турция преждевременно започна да „играе“ своя собствена външна политика, която не се съобразява с интересите на глобалните фактори и с интересите на регионалните фактори, с които тя беше съюзник на терена в Сирия. Имам предвид Саудитска арабия, Катар, Йордания", обясни експертът.

Чуков обясни, че ИД вече е създала свое подразделение, което говори руски език чрез социалните мрежи. "Беше заявено, че руският Северен Кавказ влиза в състава на халифата. Има конкретни факти, които показва, че ИД ще се насочи и по посока на тези два вектора", каза още експертът.

"На 16 юли тази година специалните служби на Киргизия убиха 6-има предполагаеми терористи от ИД в престрелка, арестувани бяха още 5-има души. От китайска страна също беше направена интересна крачка. Преди дни Китай поиска от САЩ да ѝ бъде оказано съдействие за борбата срещу уйгурския тероризъм. Световния уйгурски конгрес има седалище в САЩ", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!