"Ислямска държава" с призив за джихад срещу Турция

OFFNews 18 август 2015 в 16:40 16195 7

"Ислямска държава" разпространи видео, в което призовава за джихад срещу Турция и за сваляне на президента Реджеп Ердоган, съобщава "Индипендънт".

Миналата седмица САЩ за първи път бомбардира бази на "Ислямска държава" с пилотирани от човек изтребители. Те излетяха от база "Инджирлик" в Турция. Турският министър на външните работи пък съобщи, че държавата му скоро ще започне "обширна битка" срещу екстремистите.

В отговор видеото на "Ислямска държава" показва боец на организацията, който заявява, че турският президент Реджеп Ердоган е превърнал страната си в "роб на кръстоносците", и призовава турците да въстанат срещу демокрацията и секуларизма.

"Трябва да се покаете за много неща - нещата, които причини този вероломен сатана (Ердоган - б.а.) и приятелите му", казва екстремистът във видеото.

"Тези, които вярват, да се бият на страната на Бог, докато неверниците се бият на страната на сатаната", допълва той.

Призивът за джихад и за свалянето на Ердоган идва на фона на вътрешнополитическа криза в Турция заради невъзможността на министър-председателя Ахмет Давутоглу да състави коалиция. Ако не бъде постигнато споразумение, това ще означава нови парламентарни избори в Турция през есента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови