Инспекцията по труда: Мислете за сиеста в жегите

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2015 в 12:13 5507 1

Главна инспекция по труда (ГИТ) напомня на работодателите, че трябва да съобразят режима на работа с високите температури. Това означава, че при работа на открито работодателите трябва да се съобразят с червените и жълти кодове за опасни температури и да предприемат мерки - една, от които е промяна в работното време, така че в най-големите жеги работниците да почиват. 

Ето, какво е длъжен да направи работодателя, ако високите температури застрашават живота и здравето на хората, работещи за него: 

- да създаде подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност;

- да създаде подходяща организация на работните места;

- да осигури колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване;

- да осигури подходящо работно облекло;

- да осигури места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма;

- да осигури достатъчно количество питейна вода, топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма;

- да осигури наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места;

- да осигури долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

В закрити помещения температурата през лятото трябва да е между 18 и 25 градуса. 

Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2015 в 14:59

Аз съм сигурен, че работещите в "Агенцията по труда" мислят за сиеста не само в жегите, а са я превърнали в начин на живот ;)
Разбира се, да не се чувстват забравени останалите държавни служители, отдали се на сиеста, почивайте спокойно, има кой да работи за да ви плаща заплатите. Други препоръки имате ли?

До като съм в сиеста, може ли да ми изпращате част от вашите заплати, за да не гладува семейството ми, моля?