Има опасност от епидемия в Мизия

OFFNews 05 август 2014 в 13:26 1948 0

Снимка Булфото/Стоян Стоянов

Наводнението в Мизия

Има опасност от епидемия в Мизия. Това заяви пред „Фокус“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Винаги, когато има особено обширно наводнение, има опасност от епидемия. Въпрос на организация е дали ще й се даде шанс или не, обясни Кунчев.

Площта, която е засегната от наводнението, е голяма, а градчето в по-голямата си част е без канализация, което повишава риска, допълни Кунчев.

Надявам се, че след добро почистване и дезинфекция, след указания за населението, след ползване на безопасна вода няма да се разпространят никакви инфекциозни болести, каза той.

По думите му в момента водата в Мизия не става за пиене.

Залети са водни съоръжения, в тях е проникнала вода, затова ще трябва да се подава по-високо съдържание на хлор в системата, да изтече тази вода, да се възстанови налягането на тръбите и едва след отрицателни микробиологични изследвания, ще се даде позволение водата да се пие, уточни д-р Ангел Кунчев.

Град Мизия все още е в бедствено положение заради тежкото наводнение от последните дни. В намиращото се наблизо село Крушовица, което също пострада, е започнало отводняване.

Нивото на река Скът е намаляло с 20 сантиметра, съобщава директорът на полицията във Враца комисар Иван Кирилов. Въпреки това населеното място остава под вода.

Спасителните екипи ще продължат огледа си и днес през деня, за да определят нанесените щети от водната стихия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews