Над 100 постройки са разрушени от наводнението в Мизия

OFFNews Последна промяна на 04 август 2014 в 16:20 4804 1

Наводнението в Мизия

Снимка Министерство на отбраната

Нивото на река Скът, която наводни 80 на сто от град Мизия, спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията.

Над 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град. В съседната община Бяла Слатина, която също е в бедствено положение, започна отводняването на наводнените къщи, съобщи БНР.

В небето над Мизия прелетя правителствен хеликоптер за оглед и на наводнените земеделски земи, съобщи областният управител на Враца Венцислав Василев.

Спасителните екипи с лодки осигуряват достъп на бедстващите до наводнените им домове. Със сълзи на очи хората разказват за наводнените им домове.

Кухнята ми е до тавана във вода. Горе в къщата водата е над коляното, което означава, че всичките ми спални помещения, холът ми, телевизори - всичко е под вода. Нямам къде да отида, аз, и моите близки. В къщата, в която живеем, сме съпругът ми, синът ми, аз, снаха ми, брат ми и майка ми. Тази нощ спахме при приятели, предната нощ спахме в автомобила на ЧЕЗ, за което съм много благодарна, разказва Лора Паунова.

"Не мога да ви кажа. Опитвам се да намеря решение, но не мога да намеря решение къде и как ще живея. Опитвахме се да направим дом, да подсигурим на детето всичко хубаво, за да може да живее спокойно от тук натам. Не знам какво ще направим. Имам нужда от помощ, имам нужда от мебели. Храна, облекло засега имам, но след оттичането на водата няма къде да отидем. Положението от тук натам е сложно. Не сложно - ужасно. Не можем да намерим изход засега. Никакъв", каза Паунова.

Все още има хора, които отказват да се евакуират, каза директорът на Областната дирекция на полицията във Враца комисар Иван Кирилов.

"За да бъдат спокойни хората, по разпореждане на главния секретар от тази нощ започват да дават дежурства и служители на жандармерията. Има хора в един блок, който е там, в Мизия, и хората просто отказват да се евакуират и си стоят в блока. Още в началото ги приканвахме с лодките да слезнат, но те просто отказваха, стоят си, махат с ръка, в отрицание и отказват. Но към момента сме на разположение, така че приканвам хората да не се притесняват. Ако имат нужда от нас, от спасение, за да не бедстват в домовете си, да се обаждат, за да можем и ние да реагираме адекватно и колкото се може по-бързо най-вече. Това ни е призивът към хората", обясни той.

Ръководителят на Кризисния щаб в Мизия старши комисар Васил Василев съобщи, че в съседното село Крушовица, което беше наводнено ден преди Мизия, водата се е оттеглила и вече е възможно, след четири дни бедствие, да започне отводняване и дезинфекция на наводнените домове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови