Илияна Цанова: Без пари от ЕС икономиката ни умира

ОFFNews 04 ноември 2014 в 18:27 5109 2

Илияна Цанова.
Илияна Цанова.

Без пари от ЕС икономиката на България ще умре, заяви пред bTV вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.

Базовата инфраструктура, която е основополагаща за нашата икономика, това са пътища, градска инфраструктура, транспорт – те се финансират от четири оперативни програми и те са структуроопределящи за нашата икономика. Да не говорим, че един от всеки седем българи се възползва от услугите, които се предоставят от Програмата за развитие на човешките ресурси - за преквалификация, за квалификация, за стипендии, за обучение и т.н. Изключително важен ресурс за страната. И ние трябва да положим максимални усилия, така че този ресурс да бъде инвестиран в качествени проекти, каза тя.

За първи път през новия програмен период финансовата помощ от Европа се обвързва с изисквания за реформи. На България са поставени 32 изисквания, от които страната е изпълнила 15. За да получава европейско финансиране в бъдеще, България трябва да направи спешни реформи в сектори като обществени поръчки, здравеопазване и правосъдие, обясни Цанова.

Вицепремиерът заяви, че напуска поста с удовлетворение. „Оставям добро наследство и на страната, и на колегата, който ще поеме ресора след мен. Не знам кой ще бъде моят наследник. През тези три месеца съм информирала представители и на БСП, и на ГЕРБ, и на Реформаторския блок, защото е важно да има приемственост между политическите сили в тези политики”, посочи Илияна Цанова.

Възстановяването на плащанията по ОП „Околна среда” и по двете оси на ОП „Регионално развитие” ще стане най-късно на 15 ноември, което е изключително висока оценка за служебния кабинет, подчерта още вицепремиерът.

Работата продължи, след като 6 месеца нямаше никакви плащания към общините. Служебният кабинет одобри 750 млн. лв. за продължаване на проекти на общините по спрените програми, посочи Цанова и увери, че парите ще бъдат възстановени до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!